Smochinele, un miracol pentru sănătate! Ce beneficii au pentru organism

Probabil le-ai văzut de multe ori prin magazine, dar nu știai cum să le consumi. Smochinele sunt fructe delicioase care pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în diverse preparate și chiar în salate.

smochine

Despre smochine multe persoane știu că sunt acele fructe mici, cu gust dulce, pe care adeseori le consumă sub formă de desert. Ceea ce, poate, nu știi este că sunt și extrem de sănătoase și de benefice pentru organism. Smochinele erau fructele preferate ale reginei Egiptului, Cleopatra… iar asta spune multe.

Smochinele – beneficii pentru organism

Smochinele au numeroase beneficii pentru ameliorarea unor deficiențe sau probleme ale organismului nostru, luptându-se cu:

Tensiunea arterială crescută

Consumul de smochine reduce și normalizează tensiunea arterială datorită conținutului de potasiu care este de două ori mai mare decât cel regăsit într-o banană.

Oasele fragile

Calciul din smochine este benefic pentru sănătatea oaselor și întărirea acestora. Bonus: datorită potasiului din conținut, calciul se fixează cu mai mare eficiență în sistemul osos, fără a mai fi eliminat.

Insomniile frecvente

Smochinele conțin triptofan, cunoscut pentru acțiunea sa benefică somnului odihnitor. Dacă alegem să consumăm câteva smochine seara, garantat vom avea un somn după care ne vom trezi mult mai odihniți.

Digestia îngreunată

Pentru a spori eficiența digestiei, latexul și fibrele din smochine sunt de mare ajutor. Acțiunea acestora contribuie la îmbunătățirea digestiei și la evitarea constipației.

Kilogramele în plus

Chiar dacă acestea sunt dulci, consumate în cantități moderate, smochinele sunt un ajutor semnificativ în procesul de slăbire sau de menținere a greutății corporale. Ca să nu mai vorbim de faptul că astâmpără pe loc pofta de dulce.

Afecțiuni ale pielii & pielea deshidratată

Smochinele sunt utilizate și pentru ameliorarea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul. De asemenea, datorită conținutului bogat de antioxidanți, smochinele pot fi și componentele unor măști hidratante aplicate pe piele.

Cum consumăm smochinele

Smochinele pot fi consumate proaspete, acestea fiind cele mai sănătoase. Din păcate pot fi găsite sub aceasta formă doar toamna. În rest putem consuma smochinele deshidratate, care sunt mult mai populare.

smochine

Trebuie să avem însă grijă la cantități. La fel ca orice alte fructe, conțin zaharuri care, în cantități mari, duc la creșterea în greutate. Ideal ar fi să consumăm undeva la 100 de grame de fructe în stare crudă, la o gustare. În schimb, în cazul smochinelor deshidratate este bine să limitezi consumul la trei, maxim patru smochine deshidratate.

Le poți consuma ca atare la o gustare, aceasta fiind cea mai recomandată formă, pentru a evita să consumăm prea multe calorii, cum se întâmplă în momentul în care le introduci în smoothie sau alte deserturi.

Smochinele, ideale pentru ten

Și, pentru că tot suntem în sezonul rece, primiți-ne cu o rețetă grozavă de mască pentru hidratarea tenului. Aveți nevoie de 2-3 smochine și 1-2 linguri de ulei de măsline. Se pasează smochinele și se amestecă cu uleiul, apoi se aplică pe față timp de 15 minute. Fața se clătește apoi cu apă călduță, imediat după simțind diferența.

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.