Merișoarele și bulgurul sunt două super-alimente care trebuie să se regăsească în alimentația ta zilnică. Deși nu ai crede acestea au numeroase beneficii asupra sănătății, iar consumate cu măsură sunt ideale în dietele de slăbit și nu numai. Aceste alimente sunt adevărate medicamente pentru organism.
Merișoarele, numite și afinele roșii sau insulina verde, sunt fructele unui arbust originar din America de Sud, dar care poate crește și în Munții Apuseni din România. La vechii indieni americani era considerat un fruct sacru, care simboliza pacea și prietenia. Ele au atras atenția medicilor și nutriționiștilor datorită antioxidanților și nutrienților pe care le conțin.
Merișoarele, beneficii uimitoare pentru sănătate
Indiferent dacă le mănânci ca atare, sub formă de suc sau suplimente, beneficiile lor pentru organism sunt numeroase. De la fortificarea sistemului imunitar până la protejarea inimii, rinichilor și prevenirea apariției cancerului, aceste super-alimente sunt un adevărat medicament natural pentru organism. Iată care sunt beneficiile merișoarelor și de ce trebuie să le consumi mai des.
Beneficiile merișoarelor
Tratează infecțiile urinare -> Sucul de merișoare conține polifenoli care previn infecțiile urinare. Se recomandă un pahar pe zi.
Luptă împotriva cancerului -> Cercetările confirmă că extractul de merișoare poate preveni multiplicarea celulelor în cancerul de sân. Alte tipuri de cancer care poate fi prevenit: de colon, prostată și plămâni.
Protejează inima -> Merișoarele ajută la scăderea nivelului colesterolului rău (ce ar putea sugruma pereții arterelor) și previn formarea plăcilor pe pereții arterelor care pot duce la ateroscleroză și risc de infarct.
Rezolvă problemele cu rinichii și vezica urinară -> Conțin acid citric și alți nutrienți care previn atât formarea pietrelor la rinichi, cât și alte complicații ale vezicii biliare.
Previn problemele dentare -> Consumate des, te pot ajuta să eviți gingivita, cariile și formarea plăcii dentare.
Îmbunătățesc capacitatea mentală -> Ajută la îmbunătățirea stării de spirit, diminuând stresul, anxietatea și depresia. De asemenea, sunt extrem de utile pentru creier și memorie.
Fortifică sistemul imunitar -> Au efect asupra sistemului imunitar datorită antioxidanților care favorizează eliminarea toxinelor.
Te ajută să slăbești -> Merișoarele îmbunătățesc metabolismul, iar asta te ajută să pierzi kilogramele în plus.
Au proprietăți antirid -> Antioxidanții pe care îi conțin luptă împotriva radicalilor liberi care accelerează procesul de îmbătrânire. Te vor ajuta să arăți mai tânără, iar organele interne să-ți funcționeze mai bine.
Eficiente pentru piele -> Acneea, dermatitele, psoriazisul sau eczemele pot fi tratate cu ajutorul merișoarelor.
Cum le poți consuma? Fie ca atare, ca gustare între mese, fie la micul dejun alături de un terci de cereale sau budincă din chia.
Bulgurul, medicament natural
Bulgurul este un alt super-aliment pe care trebuie să-l consumi mai des. Acesta este un amestec din mai multe tipuri de boabe de grâu, care are un gust asemănător cu orezul sau cușcușul. El se poate consuma în loc de pâine, ca garnitură la o friptură, supă, tocăniță sau amestecat în salate. Este bogat în proteine și extrem de sănătos, tocmai prin faptul că este foarte puțin prelucrat, astfel încât își păstrează calitățile nutritive. Acest aliment are numeroase efecte benefice asupra sănătății.
Beneficiile bulgurului
Aduce energie organismului -> Bulgurul este unul dintre cei mai sănătoși carbohidrați pe care îi poți consuma, aducând energie organismului pentru mai multe ore.
Combate constipația -> Deoarece este bogat în fibre, bulgurul ajută la accelerarea tranzitului intestinal și la combaterea constipației.
Scade colesterolul -> Bulgurul este recomandat în dietele pentru scăderea colesterolului, deoarece e bun la eliminarea grăsimilor nesănătoase din sânge.
Combate anemia -> Fiind bogat în fier, bulgurul este recomandat persoanelor care suferă de anemie. Trebuie inclus cât mai des în meniu iar carențele de fier vor dispărea.
Are efect antiinflamator -> Mai multe studii au arătat că un consum constant de bulgur ajută la scăderea inflamațiilor din organism și, implicit, la combaterea anumitor tipuri de cancer.
Reglează glicemia -> Pentru cei cu glicemia crescută, consumul de bulgur ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la combaterea diabetului.
Surse foto: pixabay.com