Care este cea mai bună dietă a anului 2022? Află de la nutriționistul Șerban Damian!

Indiferent că vrem să scăpam de un număr mic sau mare de kilograme, cuvântul de ordine este dietă! O simplă căutare pe internet ne oferă sute de diete și sfaturi alimentare care promit scăderi drastice în greutate, fără însă a menționa și riscurile la care se supun cei care le urmează. Toate persoanele care vor să slăbească își doresc un singur lucru, să slăbească un rapid și sănătos!

dieta anului 2022

“Cu toții ne dorim să slăbim rapid și dacă se poate mâncarea pe care o consumăm pe perioada regimului alimentar să fie gustoasă și sățioasă. Recent, în urma unui top american care a avut la bază evaluarea a 40 de diete de către 27 de experți, pe primul loc s-a clasat dieta mediteraneană.  Acesta a fost votată a cincea oară consecutiv drept cea mai eficientă dietă. Mai mult decât o dietă este un stil de viață sănătos ce poate fi urmat fără dificultăți prea mari și pe o perioadă lungă de timp.“, explică medicul nutriționist Șerban Damian.

Dieta mediteraneană, desemnată dieta anului 2022

Dieta mediteraneană un mod de viață specific țărilor din jurul Mării Mediterane, precum Grecia, Italia, Spania, Franța. Dieta mediteraneană variază în funcție de țară și regiune,  dar este recunoscută ca fiind bogată în alimente proaspete, integrale (ulei de măsline, nuci, semințe, legume, fructe și pește) și săracă în carne roșie și alimente procesate.

“Stilul de viață mediteranean pe care îl au popoarele din zona Mării Mediterane a demonstrat de-a lungul timpului că acestea sunt supuse unui risc mult mai scăzut la boli cardiovasculare, cancere sau obezitate. Modele alimentare din acest regiuni diferă, însă au un comun o serie de principii sintetizate în această dietă mediteraneană. Acesta pune accentul pe legume, fructe, cereale integrale,  nuci, leguminoase, ulei de măsline, ierburi și condimente aromate. Peștele și fructele de mare se consumă de cel puțin 2 ori pe săptămână, iar pui, ouă și iaurt în porții moderate, zilnic sau săptămânal. Dulciurile și carnea roșie sunt rezervate ocaziilor speciale,  iar alimentele procesate trebuie consumate cât mai rar. Vinul roșu este permis la  masă în cantități moderate, dar nu mai mult de un pahar pe zi. Nu putem spune că este o dietă de slăbire în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu presupune reguli stricte precum excluderea completă a unor alimente sau grupe de anumitor macronutrienți, ci se bazează pe consumul echilibrat de alimente locale, proaspete, variate, recomandă gătitul acasă și luarea mesei în familie alături de cei dragi.”, continuă medicul nutriționist.

Dieta mediteraneană, beneficii pentru sănătate

Dieta mediteraneană aduce o sine o serie de beneficii pentru sănătate, de la scăderea în greutate, sănătatea inimii și a creierului, prevenirea cancerului, dar și prevenirea și controlul diabetului zaharat. Adoptarea dietei mediteraneene, poate ajuta în timp și la evitarea bolilor cronice. 

“Cercetările au arătat că dieta mediteraneană este asociată cu reducerea mortalității generale, a bolilor cardiovasculare, a cancerului, a bolii Parkinson și Alzheimer. Acest lucru se datorează gamei de alimente antiinflamatoare care se regăsesc în dieta mediteraneană, precum legume cu frunze verzi, peștele gras, fructele și nucile.  Există dovezi științifice solide care sugerează că adoptarea și respectarea dietei mediteraneene îmbunătățește sănătatea inimii și a circulației. Aceasta se bazează pe volumul mare de grăsimi mononesaturate care se găsesc în uleiul de măsline, peștele gras și nuci. Grăsimile mononesaturate ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL din organism. Nivelul ridicat de colesterol poate provoca blocarea arterelor care înseamnă boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. O meta analiză publicată în 2019 sugerează că adoptarea unei alimentații mediteraneene este asociată cu prevenirea sau reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și sindrom metabolic. Dieta mediteraneană poate proteja împotriva declinului cognitiv al cărui risc crește pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Un studiu pe 500 de subiecți a descoperit că stilul alimentar mediteranean ajută la îmbunătățirea memoriei și reducerea mai multor factori de risc pentru boala Alzheimer, în timp ce alt studiu a ajuns la concluzia că scade și riscul de demență sau tulburări cognitive. Dieta mediteraneană poate ajuta la stabilizarea glicemiei, prin consumul de alimente dense nutritiv ( legume, fructe, nuci) și protejează astfel împotriva diabetului de tip 2. Așadar dieta mediteraneană este considerată a fi una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca.”, explică medicul Șerban Damian.

 Dieta mediteraneană are la bază stilul de viață tradițional, în care oamenii se limitau să mănânce tot ceea ce puteau crește și prinde. Pentru a reflecta dieta mediteraneană, farfuria perfectă trebuie să fie echilibrată din punct de vedere nutrițional, diversificată și plină de aromă, textură și culoare.

“Dieta mediteraneană nu a fost creată pentru slăbire, ci a funcționat ca un stil de viață pentru mai multe culturi. Totuși adoptarea ei ca și dietă de slăbit are și o bază științifică. Mai multe studii au demonstrat că promovează un stil de viață sănătos care poate contribui la scăderea în greutate. Mesele ar trebui să fie bogate în legume, fructe, cereale, fasole, nuci, semințe, ierburi, condimente, iar sursa principală de grăsime ar trebui să fie uleiul de măsline „extra-virgin” și uleiurile de măsline „virgine”, în special.  Atenție însă cu cantitatea de ulei dacă vreți să slăbiți, deoarece este destul de bogat în calorii.  Pe cât posibil alegeți varianta integrală atunci când vorbim despre orez, pâine sau paste. Peștii grași precum heringul, sardinele, macroul, somonul și tonul trebuie consumați în mod regulat, de două ori pe săptămână deoarece sunt o sursă excelenta de acizi grași omega-3. Există anumite tipuri de alimente care sunt incluse în dieta mediteraneană, dar care ar trebui să fie limitate și să nu fie incluse la fiecare masă. Vorbim aici despre  brânzeturi, iaurt, carne roșie și ouă.  Se recomandă consumul de lichide ( 6 până la 8 pahare pe zi), de preferat apă sau ceai. Puteți savura și o cafea, dar atenție la cantitatea de zahăr. Dieta mediteraneană vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar nu este o dietă minune care vă poate ajuta să slăbiți un număr mare de kilograme într-un timp foarte scurt. Este un model alimentar echilibrat și sănătos, ușor de urmat pe termen lung care ne poate ajuta la menținere fără a renunța la micile plăceri culinare. “, recomandă medicul nutriționist.

Când începeți o dietă mediteraneană, nu încercați să obțineți acest echilibru la fiecare masă, ci încercați să o faceți corect pe parcursul unei zile sau chiar a unei săptămâni, în timp ce vă acomodați cu schimbarea. Spre deosebire de dietele convenționale, dieta mediteraneană nu se limitează la un număr zilnic de calorii. Dacă vă doriți însă să slăbiți, pe lângă toate aceste alimente delicios de hrănitoare, asigurați-vă că includeți și sportul în activitatea zilnică, mai ales dacă aveți o muncă de birou.

Mai multe detalii despre dieta mediteraneană aici: https://www.youtube.com/watch?v=f_fsuOzTi9U&t=300s

Despre Centrul Medical Superfit

Dr. Serban Daniam

O echipa de specialiști cu pregătire solidă în domeniu, ani de experiență și multă pasiune pentru ceea ce fac și care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent că vrea să slăbească, să devină mai sănătos sau să se antreneze mai eficient. În cadrul centrului poți face investigații medicale și sportive precise, pe baza cărora se pot construi ulterior programe adecvate fiecărei persoane, cu șanse mai mari de reușită. Pentru sportivii amatori și profesioniști, specialiștii pregătesc cele mai bune programe de nutriție, antrenament și refacere, astfel încât să poată performa la capacitate maximă.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii în materie de testări fizice, antrenament și recuperare, unele dintre ele unice în România. Centrul dispune de echipamente moderne și metode specializate de abordare, pentru un organism în formă și pentru performanță în sport.

Tot în cadrul Centrului Medical Superfit  ai la dispoziție inclusiv servicii de consiliere psihologică, pentru a-ți lucra nu doar corpul, ci și mentalul, când vine vorba de motivare în sport, mâncat echilibrat sau alte aspecte ce țin de starea de bine.

Dacă sănătatea, echilibrul, recuperarea medicală ori performanță sportivă se numără printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ți trebuie ca să le atingi. Descoperă programele și tehnologiile inovative pentru sănătate și echipa de specialiști, pe: https://www.superfit.ro/

Date de contact

Str. Moise Nicoară nr. 20, sector 3, București

Telefon: 0722.616785

Email: contact@superfit.ro

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.