Vrei să slăbești și te gândești să apelezi la ajutorul unui specialist? Iată cum poți alege un nutriționist bun

După sărbători, când ne-am răsfățat cu cele mai bune preparate, cele mai multe pline de grăsimi, carbohidrați și zahăr, cu siguranță acul cântarului nu mai arată aceeași greutate. Și pentru că multe persoane își doresc să scape de kilogramele în plus până la venirea sezonului cald, sau doar să își schimbe stilul de viață cu unul sănătos, ajutorul unui nutriționist este calea sigură către succes. 

dietă slăbit nutriționist

Însă știi cum să alegi specialistul de care ai nevoie? Acel nutriționist care te ajută cu un plan alimentar personalizat? Poate părea un lucru simplu, dar nu este chiar așa. Doctorul Șerban Damian, nutriționist sportiv în cadrul Centrului Superfit, ne oferă câteva trucuri care te vor ajuta să alegi nutriționistul potrivit nevoilor tale.

Nu apela la diete găsite pe internet

Este foarte ușor să cazi în capcana dietelor găsite pe internet, care promit că vei pierde multe kilograme într-un timp scurt. Însă pentru un proces de slăbire sănătos ai nevoie de ajutor specializat.

“Internetul abundă în diete atrăgătoare, care îți promit slăbire drastică sau creștere semnificativă a masei musculare. Sfatul meu este să apelezi la un nutriționist avizat care să te ajute cu un program alimentar individualizat. O abordare personalizată este cea mai bună alegere pentru sănătate.”, recomandă doctorul Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, fondator al Centrul Superfit

Stabilește-ți obiectivele

Pentru început este foarte important să îți setezi obiectivele. Câte kilograme vrei să slăbești? Vrei să-ți crești masa musculară? Vrei să înveți să faci alegeri alimentare mai bune? Ai anumite probleme de sănătate care te împiedică să faci sport? Te confrunți cu tulburări alimentare?

“Caută un nutriționist cu experiență pentru ceea ce ai tu nevoie, nu pentru ce ai auzit de la alții. Obiectivele tale nu sunt și obiectivele altora, chiar dacă vorbim despre slăbit. Fiecare om este unic și ceea ce i se potrivește unei persoane din punct de vedere alimentar, unei alte persoane poate să nu i se potrivească. În plus, fiecare avem stiluri de viață diferite și trebuie să luăm în calcul toți factorii din viața noastră când începem un proces de slăbire.”, explică medicul specialist.

Alege să lucrezi cu specialiști care au calificarea necesară

La o simplă căutare pe internet vei observa că există extrem de multe persoane care activează și dau sfaturi în acest domeniu. Indiferent de titulatura aleasă (nutriționist, dietetician, health coach, tehnician nutriționist, etc) prima și cea mai importantă regulă este verificarea studiilor și experiența în domeniu. Este recomandat ca nutriționistul ales să aibă studii în domeniul medical. 

În România, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie există specializări ca „Nutriție și dietetică” și “Diabet, nutriție și boli metabolice”, precum și diferite mastere în domeniul nutriției. Aceștia sunt specialiștii în nutriție la care ar trebuie să apeleze pacienții.”, continuă doctorul Șerban Damian. 

Dr. Șerban Damian

Informează-te despre parcursul activității sale profesionale

În prezent este foarte ușor să verifici activitatea unui specialist, mai ales cu ajutorul rețelelor sociale. Desigur, nu trebuie să ții cont doar de activitatea acestuia în Social Media, ci și de recomandările foștilor și actualilor pacienți, studiile pe care le are etc. În plus, pentru că este un proces de lungă durată, un alt lucru extrem de important este atitudinea și “chimia” pe care o ai cu persoana respectivă. Dacă ai cunoștințe care au fost la nutriționistul respectiv, le poți cere impresii.

Află dacă abordarea nutriționistului ți se potrivește

Înainte de prima întâlnire cu medicul ales poți solicita informații despre modul de desfășurare a consultațiilor de nutriție și ce alte servicii mai sunt disponibile. 

“Nutriționistul trebuie să profeseze într-un cadru organizat, acreditat și avizat de autorități. Ne referim aici la o clinică de nutriție, cabinet de nutriție sau un centru medical. Un specialist în nutriție serios îți va recomanda să faci analize de sânge și alte investigații medicale înainte să-ți recomande un plan alimentar, pentru a identifica eventuale carențe sau probleme de sănătate. Recomandarea mea este să evitați persoanele care promovează înfometarea ca mijloc de slăbire și propun diete cu deficit caloric exagerat, sub rata metabolismului bazal. Un nutriționist profesionist va păstra un anumit grad de flexibilitate, un echilibru între “alegerile optime” și plăcerile culinare și va ști să adapteze regimul alimentar la stilul tău de viață. Îți va răspunde cu răbdare la întrebări și te va învăța să faci alegeri alimentare mai bune, concentrându-se pe rezultatele pe termen lung, adică nu doar pe slăbitul propriu-zis, ci și pe menținere. Un specialist în nutriție nu va promova anumite produse ori branduri ca fiind absolut necesare pentru a slăbi, ci te va încuraja să te “împrietenești” cu mâncarea, cu alimentele obișnuite, naturale. Și nu în ultimul rând nu îți va recomanda una dintre „dietele” la modă, precum: dieta keto, dieta Cambridge, dieta disociată, dieta Dukan sau alte diete care presupun slăbire rapidă.”, explică Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, fondator al Centrului Superfit.

Apelează la servicii integrate 

Pe lângă un stil de viață sănătos, sportul joacă un rol esențial în procesul de slăbire. Dacă îmbini cele două elemente rezultatele se vor vedea inclusiv la nivel estetic. Poți preveni sau ameliora aspectul neplăcut al pielii, mai ales după slăbire, și poți face mișcare îndrumat de specialiști, pentru a nu risca accidentări. 

“La debutul procesului de slăbire este bine să luăm în calcul efectuarea unor analize speciale precum: adipometria, analiza corporală 3D și analiza compoziției corporale prin bioimpedanță care îți vor arăta de unde pornești și cum evoluezi, fiind o sursă suplimentară de motivație.”, încheie nutriționistul Șerban Damian.

În plus, multe persoane se confruntă cu tulburări alimentare precum mâncat compulsiv, bulimie etc. și își găsesc greu motivația pentru schimbare. Consilierea unui psihoterapeut, care va completa partea de nutriție, te va ajuta să depășești mai ușor acest blocaj mental. Doctorul Șerban Damian activează în cadrul Centrul Superfit din București și are o echipă formată din profesioniști care oferă, pe lângă regimul alimentar personalizat, servicii complementare de sport, estetică și psihoterapie. Mai multe detalii găsești pe: https://www.superfit.ro/.

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.