În momentul în care începi o dietă, primul lucru pe care-l afli este că nu trebuie să combini anumite alimente între ele. Este o regulă de bază când vrei să slăbești.
La început de drum poate fi dificil de ținut minte ce alimente putem să combinăm și ce nu. Din acest motiv m-am gândit ca un tabel poate fi de folos. Se poate printa pentru a fi prins cu ajutorul unui magnet pe frigider. În acest fel va fi foarte ușor de urmărit și vei ști ce poți găti pentru următoarea masă.
Voi detalia aici ce combinații alimentare poți face, iar mai jos găsești tabelul de combinații alimentare, în variantă printabilă.
Tabelul de combinare a alimentelor!
1. Carnea. Carnea poate fi combinată numai cu legume, atâta timp cât acestea nu sunt legume făinoase precum: cartofi, fasole boabe, mazăre, năut, porumb, linte etc. Alături de o bucată de carne poți servi fie o salată de sezon sau de rădăcinoase, ori de varză, fie o garnitură de legume la abur, la grătar sau fierte.
2. Legume. Legumele pot fi combinate cu orice alimente, mai puțin cu fructele.
3. Legumele făinoase. Acestea, deși sunt tot legume, conțin o cantitate mare de faină și nu sunt recomandate în dietă. Din acest motiv este recomandat să le consumi cât mai rar. Acestea pot fi combinate doar cu legumele simple.
4. Făinoase. Făinoasele pot fi combinate doar cu legume crude sau preparate, dar fără ulei. Fie că prepari orez sau paste renunță la sosuri și la ulei și adaugă mai multe legume. Pâinea poate fi consumată în special de cei care nu consumă carne mai deloc, însă în cantități mici și nu la cină. Preferabil doar dimineața.
5. Fructe. Fructele pot fi consumate doar ca gustări între mese. Foarte rar pot fi combinate cu semințe și nuci.
6. Lactate. Lactatele pot fi consumate cu legume crude sau fierte. Foarte rar se pot consuma alături de ouă sau semințe și nuci.
7. Ouă. Ouăle pot fi consumate cu legume. Fie că le consumi fierte, alături de o salată, fie că preferi o omletă lângă care să adaugi o roșie, castraveți, ardei sau gogoșari.
8. Semințele și nucile. Indiferent de tipul acestora, se pot consuma ca atare la o gustare sau în salate de legume. Foarte rar le poți combina cu fructe sau lactate. Le poți consuma în schimb alături de lapte de migdale ori alt lapte vegetal.
Tu ții cont de aceste reguli?
Citește și:
Dieta fără restricții (mari), cheia succesului
Cu ce putem înlocui carnea în dietă! Alte surse importante de proteine
Sursă foto: unsplash.com
Un articol util pentru cei care au de gand sa slabeasca!
Mie mi-ar trebui unul care sa ma ajute sa mai pun ceva…😂Mentionez ca am incercat si cu shaorma, dar degeaba ! 😅
In fine…bafta si la cati mai multi cititori ! 😉
Am o prietenă care a fost la nutriționist pentru a se îngrașa puțin. Nu i-a spus să mănânce fast-food sau shaorma. Trebuia în schimb să mănânce sănătos, tot ca la un regim de slăbit, dar mult mai mult cantitativ. Dar regulile de bază erau acelasi. Singura diferență este că avea voie lactate cu multă grăsime și pâine.
Foarte interesant acest tabel, mai ales daca vrei sa ai o alimentatie echilibrata
Foarte util, mulțumesc! Să știi că mi-am luat notițe și o să te urmăresc în continuare pentru și mai multe sfaturi privind alimentația sănătoasă! Mi-ar plăcea mult să citesc un articol dedicat vegetarienilor.
Magda, promit că voi face și pentru vegetarieni. 🙂
O alimentatie echilibrata e clar sanatoasa. Eu incerc sa mananc cat mai mult legume si fructe dar am o problema mare cu dulciurile 🙂
Nici fructele nu sunt bune in cantitate mare. Au mult zahăr și trebuie consumate moderat. Cât despre dulciuri poți încerca niște dulciuri dietetice sau poți consuma ciocolată cu minim 75% cacao. Iar din cand în când poți mânca o miniamandină, un miniecler etc. Eu recunosc că fac asta la muncă cand este ziua cuiva. Desigur se întâmplă o dată pe lună, maxim de două ori și am grijă ca asta să fie gustarea dintre mese.
Alimentatia cum ai descris-o e clar f. sanatoasa. Eu incerc dar am un mare viciu: dulciurile!:)
Cu toții avem. Din fericire există câteva metode cu ajutorul cărora poți înlocui dulciurile cu unele dietetice. Am scris aici (http://www.dietedeslabitsanatos.ro/slabeste-sanatos/pofta-dulciuri-dieta/) câteva metode, însă mai sunt și altele. Voi reveni cu articole pe această temă.
Un aspect de luat în seama, mai ales în cazul dietelor. Despre mine, pot spune că încerc să păstrez un echilibru.
Un echilibru este cheia spre o viață sănătoasă și pentru cei care nu au nevoie de un regim de slăbit. 🙂
Oh, Andreea, foarte util articolul tau. Eu fac parte din categoria celor care incearca sa mai puna cateva kilograme, insa o dieta echilibrata si sanatoasa este ceva de care avem cu totii nevoie.
Exact asta îi spuneam lui Samy intr-un comentariu anterior. Și pentru a te îngrașa ai nevoie de un regim sănătos, mâncat la ore fixe și nu fast-food. 🙂
Articolul tău a venit la fix, mai ales că vreau să slăbesc trei kilograme. Greșeala pe care o fac este că mănânc piept de pui la grătar cu cartofi. O să încerc să țin cont de sfaturile tale și să înlocuiesc cartofi cu o salată.