Una dintre problemele majore de care multă lume se lovește când merge în supermarket este citirea corectă a etichetelor produselor alimentare. De câte ori nu ai cumpărat produse fără să citești eticheta ca apoi, după ce ajungi acasă, să descoperi că sunt pline de E-uri, zahăr sau grăsimi? Eu recunosc că am făcut asta mulți ani. Și mi se mai întâmplă și acum, fie din grabă, fie pentru că nu am răbdare sau pentru că, pur și simplu, uit.
În ajutorul celor care sunt în situația mea, sau a celor care nu văd să citească fără ochelarii pe care i-au uitat acasă, vine eticheta Nutri-Score, care te ajută să alegi produsele alimentare sănătoase fără să fie necesar să citești cu atenție eticheta.
Auchan, primul retailer care introduce eticheta Nutri-Score pe produsele românești marcă proprie
În prezent, aproximativ 150 de articole din oferta Auchan conțin sistemul de etichetare Nutri-Score, o treime dintre acestea fiind produse de origine locală. Până la finalul acestui an, compania și-a propus adăugarea logo-ului Nutri-Score pe ambalajele majorității produselor marcă proprie create în România, respectiv o gamă formată din peste 400 de articole.
În continuarea misiunii sale de specialist alimentar și din dorința de a oferi clienților o vizibilitate completă asupra produselor alimentare pe care doresc să le achiziționeze, Auchan este primul retailer din România care marchează produsele marcă proprie create local cu logo-ul Nutri-Score, oferind astfel o transparență totală asupra informației nutriționale a unui produs.
Ce reprezintă Nutri-Score?
Nutri-Score este un sistem de etichetare care informează consumatorii cu privire la compoziția produselor alimentare, încurajându-i astfel să ia o decizie mai responsabilă ținând cont de caracteristicile nutriționale ale unui produs. Marcajul Nutri-Score, utilizat în mod voluntar de către Auchan, este un logo aplicat pe ambalajul produselor, care conține 5 litere de la A la E, iar pe fiecare produs litera aferentă este evidențiată.
Marcajul de la A la E nu măsoară dacă un produs este mai mult sau mai puțin sănătos, ci oferă fiecărui client posibilitatea de a face alegerile potrivite pentru el însuși. Avantajul acestui simbol este că el oferă consumatorului posibilitatea de a alege anumite alimente în mod responsabil. Un produs alimentar, cum ar fi de exemplu o cutie de cereale, poate fi clasat cu A, B, C sau D în funcție de rețetă.
„Ne continuăm misiunea de a încuraja o alimentație mai sănătoasă și un consum mai responsabil, iar implementarea etichetării Nutri-Score reprezintă o nouă acțiune importantă în acest sens. Menită să informeze și să educe consumatorul cu privire la produsele pe care alege să le pună în coș, eticheta Nutri-Score este și o metodă rapidă de a face alegeri mai potrivite pentru o dietă echilibrată”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan Retail România.
Pentru menținerea unei alimentații variate și echilibrate, sistemul Nutri-Score recomandă selectarea alimentelor marcate cu literele A și B și consumul cu o frecvență mai redusă și în cantități mai mici pentru alimentele marcate cu literele D și E. De asemenea, alimentele cu Nutri-Score A sau B nu sunt neapărat mai scumpe.
Sistemul de etichetare Nutri-Score a fost creat în 2016, în Franța, cu scopul de a oferi informații nutriționale clare, vizibile și ușor de înțeles pentru toți consumatorii. La nivelul grupului Auchan, sistemul este utilizat încă din 2017 în țări precum Franța, Luxemburg, Portugalia, Spania și urmează a fi extins anul acesta și în Polonia. Auchan România a început procesul de afișare a logo-ului Nutri-Score pe produsele românești marcă proprie din decembrie 2020, având deja la raft, de 2 ani, alimente marcă proprie cu această etichetă, create în alte țări.
La ce altceva trebuie să fii atent când citești etichetele produselor alimentare
Când cumpărăm un produs alimentar este foarte important să știm exact ce conține. Cu atât mai mult când adoptăm un stil de viață sănătos și vrem să și pierdem în greutate.
1. Ordinea ingredientelor. Știai că ingredientele sunt trecute pe etichetele produselor alimentare în ordinea cantităților? Prin urmare, daca primele ingrediente sunt zahăr, făină sau grăsimi, este de preferat sa eviți acele produse.
2. Conținutul de E-uri. Produsele alimentare trebuie să conțină cât mai puține E-uri. Prin urmare evită produsele cu multe E-uri sau pe cele care au ingrediente a căror denumire nu o cunoști.
3. Cantitățile nutriționale. Când alegi un aliment uită-te cu atenție la nutrienți. Produsele sănătoase și nutritive trebuie sa conțină cât mai multe proteine și fibre. În schimb, cantitățile de sare, zahăr și grăsimi trebuie să fie cât mai mici. Cu cât acestea sunt mai crescute, cu atât produsele pe care le consumi au mai multe calorii.
4. Termenul de valabilitate. De cate ori nu ți se întâmplă să uiți tocmai de acest detaliu, aparent minor? Eu recunosc că rar mă uit la termenul de valabilitate. Mereu uit de el. Prin urmare mi se întâmplă adesea să cumpăr produse pe care sunt nevoită să le consum rapid sau să le arunc.
Surse foto: pexels.com, auchan.ro