„Și eu trăiesc sănătos!” – un program care schimbă vieți

Am avut plăcerea să particip zilele trecute la o conferință tip dezbatere cu tema „Beneficiile activității fizice, sportului și nutriției echilibrate pentru starea de bine a tinerei generații”. Conferința a fost organizată cu ocazia împlinirii a 9 ani de la lansarea mișcării naționale „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS, de Fundația PRAIS, în parteneriat cu Nestlé for Healthier Kids.

Am avut astfel ocazia să întâlnesc oameni minunați care fac adevărate eforturi pentru a promova un stil de viață sănătos pentru tinerele generații și nu numai. Mai ales că în prezent sedentarismul este o adevărată problemă nu numai pentru adulții care petrec ore în șir pe scaun, la birou, ci și pentru copiii care, în loc să se joace unii cu alții în aer liber și să alerge, petrec ore în șir în fața televizorului, calculatorului sau telefonului. 

Probabil te gândești că este ceva normal pentru perioada în care trăim sau că nu ai copii, deci nu te afectează. Însă, potrivit studiilor efectuate, situația este cu adevărat îngrijorătoare și nu îi afectează doar pe copii, ci ne afectează pe noi toți! Iar noi, indiferent că suntem sau nu părinți, trebuie să fim un exemplu pentru tânăra generație.

Ce spun studiile? Fundația PRAIS a inițiat și coordonat două studii. Unul local – „Obiceiurile de stil de viață ale elevilor de clasa I”, derulat în 30 de școli bucureștene, pe un eșantion de 677 de părinți ai elevilor, în urma căruia s-a constatat că doar 38% dintre copii fac mișcare în fiecare zi, aceștia studiază individual aproximativ două ore și jumătate pe zi, în afara orelor de cursuri de la școală. Și unul internațional – Sondajul EPHE – „EPODE pentru promovarea egalității în ceea ce privește starea de sănătate”, care s-a derulat timp de trei ani, pe același eșantion de 1.266 de copii și familiile lor din 7 țări. Potrivit datelor obținute pentru România, un copil petrece circa 22,7 ore pe săptămână în fața unui ecran. Doar 50% dintre părinți controlează timpul petrecut de copiii lor în fața ecranului.

„Potrivit studiilor făcute în acești ani, rămâne o prioritate pentru noi, continuarea prin mișcarea națională SETS a informării, educării și activării copiilor, familiilor acestora, publicului general, pentru a cunoaște și experimenta efectul benefic, determinant pentru sănătate al activităților fizice zilnice, alimentației echilibrate, într-o eră în care progresul bazat pe tehnologie revoluționează viața noastră de zi cu zi”, declară Silvia Bucur, Președinte al Fundației PRAIS.

Nestlé România este partener SETS de nouă ani, după cum a declarat chiar Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România, precizând că acest parteneriat este foarte important pentru companie, deoarece sedentarismul și malnutriția au devenit o problemă care afectează tânăra generație și nu numai. 

„Suntem o companie din domeniul alimentar și în același timp avem și obligația de a promova un stil de viață sănătos. De ce? Pentru că malnutriția este o problemă la nivel global. Dacă ne uităm la studiul efectuat 23% dintre copiii în vârstă de 15 ani sunt activi, dintre aceștia doar 17% sunt fete. La nivel mondial 1 din 5 copii sunt obezi, iar în România 1 din 4 copii suferă de obezitate. Tocmai de aceea această abordare este foarte importantă pentru noi toți.

Nestlé crede că a informa tinerele generații în legătură cu un stil de viață sănătos este un lucru foarte important, pentru că până la urmă vorbim de viitor. Suntem o companie care se concentrează foarte mult pe consumator. Tocmai de aceea angajamentele pe care ni le-am asumat (de a reduce sarea, de a reduce conținutul de zahăr și conținutul de grăsimi trans) reflectă de fapt preferințele în rândul consumatorilor. Ne-am angajat ca până la finalul lui 2020 să reducem conținutul de zahăr din produse cu 5% și conținutul de sare cu 10%.”, a declat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.

În același timp, atleta Gabriela Szabo, a ținut un discurs impresionant despre importanța sportului de masă, dar și despre modul în care acesta le influențează copiilor viața. Și pentru că mi-a plăcut în mod special discursul acesteia, nu m-am putut abține să nu împărtășesc cu voi o parte din acesta:  

„Trebuie să vă spun că sunt un om care a crescut în sport de la vârsta de 13 ani și continui să lucrez în sport. Am descoperit sportul și beneficiile sportului în școală, unde am avut șansa să întâlnesc un învățător extrem de aplecat spre partea asta de dezvoltare a unui corp sănătos și ne-a dezvoltat această plăcere de a face sport. Era omul care ne ducea la toate activitățile sportive și chiar el era în mijlocul nostru, arătându-ne cât de importantă este această materie de educație fizică.

Trebuie să înțelegem că trupul nostru este făcut pentru mișcare și că fiecare dintre noi avem datoria să mișcăm acest corp. Din păcate statistica este una foarte dureroasă pentru noi, oamenii de sport, deoarece 60% din populația României nu practică niciun fel de exercițiu fizic și vedem cum, an de an, acest număr crește. Și nu numai la nivel de România. Este un fenomen care atinge foarte multe țări din Europa și din lume.

Așadar, ce facem pentru a motiva copiii să vină la sport, depinde de noi. Într-adevăr trăim într-o societate extrem de alertă. Copiii nici nu știu ce să mai facă matematică, limba română, cursuri de engleză, spaniolă, germană, dar să nu uităm că fără un corp sănătos nu o să poată să folosească toate cunoștințele pe care le acumulează la aceste materii. Așadar, măcar o dată sau de două ori pe săptămână să lăsăm copilul să meargă la sport sau să-l îndemnăm să facă sport. Nu toți trebuie să fie campioni.

Din 2014 de când m-am retras din activitatea sportivă nu am făcut altceva decât să promovez un stil de viață sănătos și mișcarea și nu sportul de mare performanță. Și eu cred că aici am greșit noi, oamenii de sport, după anii ’90 că prea mult am vorbit de sportul de mare performanță care implică cu totul și cu totul altceva. Este o meserie în sine, este un program destul de disciplinat sau mai bine spus spartan, care să te ducă înspre succes. Sportul de masă, stilul de viață sănătos, este cu totul și cu totul altceva. 

Recomandarea mea este să vă încurajați copiii să vină la sport și să umplem din nou stadioanele cu copii, nu pentru sportul de mare performanță ci pentru sportul de masă. Dar dacă un singur copil din sportul de masă ajunge să facă și performanță, cu atât mai bine! Ne bucurăm de rezultatele lui, îl aplaudăm și ne bucurăm ca și națiune de ceea ce face el acolo, pe marile arene ale lumii.”, declară Gabriela Szabo, campioană olimpică la atletism.

Sportul nu este însă singura modalitate de a avea o viață sănătoasă. Foarte importantă este și alimentația.

„Pentru un stil de viață sănătos nutriția și activitatea fizică se completează foarte bine. Nu se poate una fără alta”, declară Nicoleta Tupiță – Nutrition Health and Wellness Manager Nestlé România.

Pe lângă o alimentație sănătoasă, atât în cazul adulților, cât și al copiilor, Nicoleta Tupiță declară că hidratarea și gustările dintre mese sunt foarte importante.

„Este important, în primul rând, să ne hidratăm. Cred că totul începe de acolo, și știți foarte bine. Începând de dimineață, pe birou, trebuie să avem constant o sticlă de apă pe care să o umplem din când în când. Și în al doilea rând aș zice că pentru gustări este bine să avem fructe și eventual legume, dar și fructe oleaginoase (nuci, caju, migdale, etc.). Acestea, chiar dacă sunt bogate în calorii și grăsimi, ne ajută să ne menținem greutatea pe termen lung. Desigur trebuie să consumăm doar 25-30 de grame pe zi.

În plus, cel mai bun lucru pe care îl putem face noi, adulții, când vine vorba de sănătatea copiilor este să fim un exemplu pentru ei. Degeaba suntem la masă și le spunem copiilor cât de sănătos și de gustos este broccoli, dar noi nu îl mâncăm, ci îl obligăm doar pe copil să-l mănânce. Nu cred că o să funcționeze niciodată. Și din acest motiv alimentația sănătoasă a copiilor nu poate fi influențată doar prin impunere și educare, ci doar prin adoptarea alimentației și a stilului de viață sănătos la nivelul întregii familii. Copiii sănătoși se cresc în familii sănătoase.„, adaugă Nicoleta Tupiță.

În același timp, psihologul Georgeta Mitrache explică de ce sportul este un bun aliat pentru psihicul oamenilor, indiferent de vârstă și de ce este important ca părinții să fie un exemplu pentru cei mici. 

„Beneficiile activității fizice la adulți sunt extrem de importante pentru menținerea structurilor psihice pe care ni le-am format, deoarece psihicul este foarte dependent de aspectele somatice. Orice tulburare în plan somatic se reflectă în plan psihic. Deci starea de bine fizică duce și la o armonie și la un echilibru psihic. Așadar, în momentul în care vrem să ne facem un cadou, cred că cel mai bine ar fi să facem sport, tocmai datorită beneficiilor pe care le are.”, declară conf. univ. dr. Georgeta Mitrache, psiholog UNEFS.

Cât despre motivarea copiilor pentru a face sport, psihologul este de părere că cel mai important este exemplul pe care copiii îl vad în familie.

Este foarte important pentru părinți să ofere modele copiilor. În plus, pe lângă beneficiile pentru sănătate, exercițiul fizic devine o cale foarte eficientă pentru armonizarea relațiilor dintre copii și părinți, pentru aplanarea conflictelor și nu numai”, adaugă dr. Georgeta Mitrache.

Din 2011 până în prezent, mișcarea SETS a dezvoltat la nivel școlar, largi campanii de informare, educare și activare a peste 186.000 de elevi din ciclul primar din 250 de școli, 6 orașe: București, Ploiești, Timișoara, Cluj-Napoca, Roman, Otopeni și 14 localități rurale, familiile acestora, 3.000 de cadre didactice, 2 milioane public larg. Peste 15.369 de elevi alături de 227 de cadre didactice din 105 școli au făcut 3.910 activități de gimnastică de înviorare în clasă. Alergările ușoare, timp de 10 minute, au înregistrat 2.031 de sesiuni de alergare, care au angrenat 5.874 de elevi și 227 de cadre didactice din 56 de școli. De asemenea, elevii au creat și au dansat în cadrul a 138 de flashmob-uri, la care au participat 9.751 elevi și 491 de cadre didactice din 82 de școli.

„De 9 ani suntem alături de SETS ca partener fondator. Din acest an, sub umbrela inițiativei globale Nestlé for Healthier Kids vom amplifica eforturile de susținere a mișcării naționale <<Și eu trăiesc sănătos!>> – SETS. Prin îmbunătățirea continuă a produselor pentru copii și sprijinirea educației pentru un stil de viață echilibrat, ambiția noastră până în 2030 este să ajutăm peste 50 de milioane de copii să ducă o viață mai sănătoasă”, a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.

Așadar, haideți să fim și noi alături de acești oameni superbi care fac tot ce pot pentru a promova un stil de viață sănătos. Nu trebuie să fii expert pentru a le recomanda cunoscuților tăi să facă mișcare, dar înainte de toate, fii chiar tu cel care face o schimbare în bine în viața ta. Fii un exemplu pentru ei. Și dacă vrei să fii la curent cu noutățile programului SETS îi poți urmări pe Facebook.

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.