Trăim într-o eră în care stilul de viață este haotic, iar acest aspect se răsfrânge și asupra alegerilor alimentare. Mulți mănâncă pe fugă, ce apucă, uită să mai mănânce în timpul zilei din cauza lipsei de timp, iar seara dau iama în frigider. Ca să nu mai vorbim despre faptul că multe persoane uită cât este de importantă activitatea fizică pentru a avea o sănătate de fier.
În ultimii ani mass-media a pus tot mai mult accent asupra importanței unui stil de viață sănătos. Internetul este plin de informații, însă nu mulți sunt cei care știu să le distingă pe cele avizate de cele neavizate, ajungând să urmeze diete recomandate de vedete sau diete care promit că poți slăbi în timp record.
În acest context, AlimenteSpeciale.ro a realizat un studiu pentru a afla ce cred românii despre un stil de viață sănătos. Potrivit studiului majoritatea persoanelor care sunt interesate de un stil de viață sănătos sunt femei până în 30 de ani, care consideră că zahărul și produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol sunt alimente dăunătoare sănătății.
Studiul a scos la iveală și o afirmație îngrijorătoare. Doar o persoană din 10 apelează la medic pentru a se informa despre ce reprezintă un stil de viață sănătos, restul preferând să se informeze de pe internet, din surse media sau cărți de specialitate.
Iată, așadar, ce înțeleg românii printr-un stil de viață sănătos!
“O primă concluzie interesantă pe care o putem desprinde din rezultatul sondajului este faptul că femeile de până în 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesantă de un stil de viață sănătos. Ceea ce înseamnă că, din fericire, tinerii devin din ce în ce mai conștienți că un stil de viață sănătos este deosebit de important. Dintre aceștia, doar 42.1% consideră că momentan urmează un stil de viață sănătos, în timp ce 57.9% sunt de părere că deocamdată nu se pot încadra în această”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.
Care este cel mai important aspect al unui stil de viață sănătos?
În ceea ce privește aspectele esențiale unui stil de viață sănătos, cei mai mulți dintre respondenți (89.1%) au indicat alimentația ca fiind factorul cel mai important. De asemenea, participanții la sondaj consideră că mișcarea (70.6%), somnul (54.4%), managementul stresului (43.1%) și socializarea (20.7%) sunt, în ordine, ceilalți factori determinați pentru un stil de viață sănătos.
“Evident că alimentația și mișcarea reprezintă aspecte extrem de importante, efectiv indispensabile, pentru sănătatea noastră. În plus, însă, și ceilalți factori, somnul, managementul stresului și socializarea, pot avea o contribuție deosebită pentru starea de sănătate și nu trebuie, în niciun caz, să fie ignorați sau subestimați. Spre exemplu, cercetările întreprinse în ultimii ani au concluzionat că un somn de calitate, odihnitor și suficient ca perioadă de timp, este cu mult mai important pentru organism decât se credea. De altfel, voci importante ale lumii științifice susțin că somnul poate fi la fel de important pentru sănătate precum este alimentația. De asemenea, aș mai menționa că persoanele cele mai longevive din lume (locuitorii așa-numitelor Blue Zones), care depășesc frecvent vârsta de 100 de ani, au o alimentație sănătoasă, fac mișcare în mod regulat, se odihnesc corespunzător, duc o viață lipsită de stres și plină de interacțiune socială. Așadar, toate aceste aspecte sunt foarte importante și, repet, este indicat să le acordăm atenția necesară, fără excepție”, adauga Maria Martac.
Ce alimentație adoptă persoanele interesate de un stil de viață sănătos
Alimentele care nu lipsesc din dieta zilnică a persoanelor interesate de un stil de viață sănătos sunt: fructele și legumele (63.7%), cerealele (51.7%), carnea (40.8%), lactatele (34.5%), leguminoasele (23.5%) și peștele (7.3%).
Totodată, respondenții au declarat că preparate gătite în casă din ingrediente integrale (63.4%), alimente bio (organice) (45.2%), alimente neprocesate (43.6%), alimente provenite din agricultura locală (35.5%), hrană predominant vegetariană (vegană) (25.1%) sau hrană compusă în principal din produse de origine animală (carne, ouă și lactate) (23.2%), sunt cele mai importante pentru o viață sănătoasă.
Ce alimente sunt considerate dăunătoare sănătății în opinia românilor
Românii consideră că alimentele dăunătoare pentru sănătate sunt zahărul (78.2%), produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol (62.7%), fructele și legumele tratate cu pesticide (38.4%), cerealele rafinate (35.4%), carnea și lactatele provenite din ferme industriale (26.8%), uleiurile vegetale industriale (21.5%), cerealele care conțin gluten (8.8%) și produsele de origine animală (7.3%).
“Se poate observa faptul că, în privința pericolelor pe care le implică consumul de zahăr, oamenii sunt bine informați. Pe de altă parte, din păcate, cerealele rafinate, care au aceleași efecte negative asupra organismului ca zahărul, sunt indicate de prea puțini respondenți ca fiind dăunătoare. De asemenea, mii de studii realizate în ultimii ani arată că uleiurile vegetale industriale (floarea-soarelui, soia, rapiță) sunt extrem de dăunătoare sănătății, acestea fiind grăsimile care ar trebui eliminate, în primul rând, din dietă. Cu toate acestea, oamenii continuă să creadă teoria emisă în urmă cu 50 de ani, conform căreia grăsimile saturate și colesterolul ar fi dăunătoare, deși aceastea s-au dovedit a fi, în realitate, inofensive și, dimpotrivă, chiar folositoare organismului. Cred, cu tărie, că este nevoie ca publicul să fie bine informat, în concordanță cu descoperirile științifice ale zilelor noastre”, a mai declarat Maria Martac.
În ceea ce privește alimentele la care respondenții ar renunța cu greu sunt: zahărul (29.3%), cafeaua (19.2%), carnea (19.1%), pâinea și alte produse făinoase (18.1%) și lactatele (10.9%).
Internetul, principala sursă de informare
Internetul (73.3%), cărțile de specialitate (27.1%), presa (ziare, reviste, TV) (24.1%), nutriționistul (15%), medicul de familie (10.4%) și medicul specialist (8.6%) reprezintă sursele principale din care românii se informează în legătură cu ceea ce presupune un stil de viață sănătos.
“Faptul că internetul este principala sursă de informare cu privire la acest subiect nu este, în sine, un lucru greșit, acesta fiind, fără îndoială, un instrument extraordinar de valoros pe care îl avem, astăzi, la dispoziție. Cu toate acestea, este important să știm să alegem site-urile sau blogurile care conțin informații veritabile, corecte, validate științific. Din păcate, există în mediul online și o mulțime de informații false, care odată puse în aplicare pot face mult rău sănătății . De asemenea, faptul că doar 1 din 10 persoane declară că medicul reprezintă o sursă principală de informare în ceea ce privește un stil de viață sănătos este un lucru deosebit de îngrijorător, iar această realitate tristă ar trebui să constituie un serios semnal de alarmă la adresa sistemului sanitar”, a declarat Maria Martac.
Cât de greu le este românilor să urmeze un stil de viață sănătos
54% dintre respondenți consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viață sănătos, în timp ce 46% sunt de părere că acest lucru este greu de pus în aplicare. Principala preconcepție a persoanelor care consideră că este dificil să urmeze un stil de viață sănătos, deoarece acest lucru este costisitor.
La studiul realizat de AlimenteSpeciale.ro, magazin online specializat in comercializarea de produse dietetice și terapeutice, au participat 734 de persoane interesate de un stil de viață sănătos, atât femei, cât și bărbați, aparținând tuturor categoriilor de vârstă. Cercetarea a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări și a fost realizată în exclusivitate în mediul online. Studiul a fost realizat în perioada 20 martie – 7 aprilie 2019.