De câte ori ai stat liniștit la masă și ai mâncat conștient? Să nu mai spun de ronțăielile dintre mese, multe pe fond de stres. Eu recunosc că și acum, când sunt atentă la ce pun în farfurie și în ce cantități, mănânc pe fugă chiar și atunci când nu am un motiv să mă grăbesc. Nu acord atenție prea mare mâncatului conștient, deși la o primă vedere poate părea contrariul.
Da, m-am obișnuit să mănânc anumite alimente, în anumite cantități, dar este un lucru care mi-a intrat deja în reflex, ceea ce este un lucru bun. Dar atât. Nu mă gândesc prea mult la procesul în sine și la beneficiile pe care legumele și restul alimentelor le au pentru mine și organism.
Cu toate acestea acum stau foarte bine la acest capitol, deoarece în liceu nu aveam habar ce este acela mâncat sănătos. Pentru mine slăbitul însemna o dietă rapidă, restrictivă, din auzite sau de pe internet. Îmi amintesc și acum că în fiecare vacanță de vară țineam cel puțin o astfel de dietă. Rezultatele au fost însă dezastruoase ducând în timp la multe dereglări ale organismului. Cu atât mai puțin nu știam de gustări și importanța acestora sau de mâncatul conștient.
Tocmai de aceea mă bucur că adolescenții de azi beneficiază de toate aceste informații, care se găsesc peste tot și pot evita astfel multe neplăceri pe viitor. Mai mult, niște oameni frumoși au creat un program special pentru liceeni în cadrul căruia vorbesc despre mâncatul conștient.
Este vorba despre Asociația Sută la Sută Românesc care a lansat, în parteneriat cu 5 licee din București, programul dedicat mâncatului conștient, cu intenție și cu atenție, sub numele “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”. Programul educațional este desfășurat în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC și este susținut de compania Mondelēz International, lider pe piața globală a gustărilor.
Tendințele identificate la nivel global, conform raportului anual State of Snacking™, arată că tot mai mulți tineri preferă gustările în locul meselor consistente, fiind, de asemenea, preocupați de controlul porțiilor.
Obiectivul principal al programului “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” este îmbunătățirea modului în care tinerii iau gustările, ajutând la construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea.
”Acest program vine ca o completare a acțiunilor pe care ANPC le-a dezvoltat și implementat în ultima perioadă. Ca mamă, îmi doresc ca cei doi copii să învețe într-un mod cât mai atractiv și cât mai corect despre alimentația echilibrată și despre cum pot lua gustări în mod conștient. Pe lângă workshop-ul dedicat citirii corecte a etichetelor produselor, mă voi alătura elevilor de liceu și voi ține jurnalul de mâncat conștient”, a declarat Valentina Veronica Mitran-Piticu, Vicepreședinte ANPC.
”Am conturat acest program educațional adresat, cu precădere, claselor a X-a și a XI-a. Credem că prin acest program, putem să le arătăm tinerilor cum să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conștient, răspunzând nu doar la întrebarea: ce mănânc, dar și la întrebările cum și de ce mănânc și, de asemenea, să fie atenți la citirea etichetelor când aleg o gustare”, a declarat Lidia Feher, Project Lead al proiectului.
Conținutul adresat elevilor este dezvoltat în parteneriat cu Dr. Laura Davidescu, medic specialist cu competențe în Nutriție și consilier Metabolic Balance: „Adolescenții adesea încearcă să-și controleze frustrările prin mâncare, de cele mai multe ori nefiind atenți la ce și cât consumă. Cred că e momentul ca ei să descopere ce înseamnă o gustare nutritivă, cum să ia o gustare și să apeleze la <ceva bun> în cunoștință de cauză. Mi-ar plăcea ca în urma acestei campanii mulți dintre ei să devină consumatori avizați, ba chiar să-și descopere o latură gourmet.„
Programului i s-a alăturat și Cosmin Natanticu, un actor remarcabil, care îi va mobiliza pe adolescenți cu optimismul său recunoscut. Cosmin Natanticu a decis să își aducă toate calitățile în sprijinul campaniei „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” pentru a atrage atenția asupra mâncatului conștient și a necesității de informare și educare a tinerilor.
Pe site-ul și pe paginile de social media ale proiectului, vor fi publicate o serie de sfaturi ale storyteller-ului creativ Anca Ghinea, iar strategistul Florentina Baloș, ambasador al campaniei, a inițiat un jurnal al gustărilor care să îi inspire pe tineri să își construiască momente…cu gust.
În cadrul programului, elevii alături de diriginții și directorii celor 5 licee au participat la workshop-uri și la întâlniri online susținute de dr. Laura Davidescu, de Florentina Baloș și de Cosmin Natanticu, care le-au explicat elevilor importanța gustărilor, și de psihologul Iulia Avădănii care a vorbit despre emoțiile care stau la bază atunci când alegem gustările. Pentru a completa informațiile cu rol educațional, reprezentanții ANPC vor susține un workshop cu elevii despre etichetele produselor, rolul acestora și cum se pot interpreta principalele informații înscrise pe ambalaje. La finalul programului, va avea loc o competiție cu 50 de premii (câte 10 pentru fiecare liceu participant), în cadrul căreia elevii vor fi invitați să creeze, individual, un tablou vizual, pornind de la mesajele cheie ale campaniei. De asemenea, 10 dintre participanții în program vor învăța de la Mădălina Preda, Consultant în organizare și planificare, cum să își țină un jurnal personal, prin tehnica „bullet journalling”, care îi va ajuta în dezvoltarea lor personală și vor beneficia de sesiuni de mentorship din partea angajaților companiei Mondelēz International.
Programul “Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” se derulează în perioada decembrie 2020 – iunie 2021, este gândit strict din perspectivă educațională și nu are în vedere promovarea vreunui brand sau a unei categorii anume de produse, fiind un program educativ despre obiceiul de a lua gustări.
Pentru mai multe informații despre program și despre întreaga echipă de implementare accesați: Mindfulsnacking.ro, sau pe Instagram.com și Facebook.com.