Cancerul poate fi prevenit cu ajutorul alimentației sănătoase

Cancerul este una dintre cele mai temute boli la ora actuală. Numai în România sunt înregistrați aproape 500,000 bolnavi de cancer la ora actuală. Aproximativ 150 dintre persoanele bolnave ce cancer mor în fiecare zi în țara nostră, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

alimentatie sanatoasa

Factorii de risc sunt multipli, de la genetică, la vârstă și până la elemente precum dieta și sedentarismul. Este clar că nu deținem controlul integral asupra vieții noastre, dar sunt și aspecte care depind de noi și asupra cărora putem aduce modificări benefice. Diete miraculoase nu există, însă câteva obiceiuri sănătoase ne vor ajuta să reducem considerabil riscul dezvoltării cancerului, dar și a altor boli grave care au la bază o alimentație necorespunzătoare și un stil de viață nesănătos.

Mișcarea regulată și dieta alimentară sunt cel mai la îndemână pentru a fi controlate prin gradul tău de determinare și implicare. Tu cât de des faci sport sau consumi alimente sănătoase?

Pentru multe persoane, care au o stare financiară nu prea bună, un stil de viață sănătos poate părea scump la o primă vedere. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Ca să faci mișcare nu trebuie să mergi la sală. Plimbările lungi în aer liber și câteva exerciții pe care să le poți face acasă este tot ceea ce ai nevoie. Iar în ceea ce privește alimentația, trebuie doar să renunți la anumite obiceiuri nesănătoase, precum: prăjeli (chiftelele, șnițelele și orice alte preparate pe care acum le prăjești, pot fi făcute foarte bine la cuptor, iar unele chiar la grătar), prăjituri (sunt bune, știu, dar zahărul este otravă curată), cărnuri grase, alimente procesate, mezeluri.

Iată ce ar trebuie să cuprindă o dietă sănătoasă care să te ferească de boli aprige și să îți ofere o sănătate de fier.

Legume și fructe proaspete

Legumele și fructele proaspete nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică a oricărei persoane. Este de preferat ca ele să fie proaspete și de sezon, pentru a fi siguri că au cât mai multe vitamine și nutrienți. Vedetele sunt cele cu proprietăți antioxidante, precum citricele, fructele de pădure, vinetele, broccoli sau legumele cu frunze de culoare verde-închis.

O cercetare amplă publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie în 2017, care include 95 de studii realizate pe 2 milioane de oameni, arată o asociere clară între consumul de fructe și legume și scăderea riscului de boli cardiovasculare și cancer.

Alimente bogate în fibre

Un secret pentru a introduce în dietă cât mai multe fibre este să alegem varianta integrală în cazul făinii, orezului sau a pastelor. De asemenea, leguminoasele precum lintea sau năutul reprezintă o sursă importantă de fibre. Acestea ajută sistemul digestiv și conduc la eliminarea toxinelor din organism.

Un studiu făcut în 2016 de Școala de Sănătate Publică de la Harvard arată că femeile care au consumat alimente bogate în fibre în adolescenţă și în tinerețe au prezentat un risc mai scăzut de cancer la sân decât cele care nu le-au inclus în alimentație la momentul potrivit.

Peşte şi fructe de mare

Peștele și fructele de mare sunt recomandate în orice dietă sănătoasă, fie că vrei să slăbești, să îți îmbunătățești sistemul imunitar sau să te aperi de anumite boli. Cercetătorii au arătat că un consum regulat de acizi grași Omega-3 este corelat cu un risc mai scăzut de cancer. 

Studiul realizat pe un grup de femei aflate la post-menopauză a demonstrat că cele care au introdus în alimentație pește și/sau fructe de mare au manifestat un risc cu 26% mai scăzut de a dezvolta cancer la sân.

Migdale

Migdalele reprezintă una dintre cele mai sănătoase gustări la care putem apela când vrem să ronțăim ceva sau când suntem pe fugă. Au numeroase proprietăți în protejarea organismului, fiind bogate în antioxidanți. Nutrienții ajută la combaterea stării de oboseală cronică, îmbunătățesc digestia, previn bolile cardio-vasculare și reduc riscul de cancer. 

Studiile au demonstrat că riscul de cancer poate fi diminuat de două până la trei ori în cazul persoanelor care au consumat frecvent acest aliment minune.

Curmale

Alte fructe care au căpătat popularitate rapidă și la noi sunt curmalele. Proaspete sau uscate, acestea erau foarte importante pentru vechii egipteni, latini și greci. Datorită nutrienților, curmalele dau energie, combat anemia, reduc riscul de atac cerebral, dar și de cancer. 

Jurnalul Internațional al Medicinei Clinice și Experimentale dovedește că antioxidanții prezenți în curmale pot ajuta la prevenirea cancerului datorită nivelului ridicat de polifenoli, un tip de antioxidant despre care se crede că ajută la scăderea incidenței cancerului și a mortalității provocate de această boală. Este important ca atunci când cumperi curmale să te asiguri că sunt fără sulfați sau sulfiți.

Pe lângă o dietă sănătoasă și mișcare este foarte importantă și hidratarea. Cele mai bune sunt apa și ceaiul din plante (care nu conțin ceai negru, verde, alb). Ceaiurile verzi, negre, albe, conțin cofeină și au efect invers hidratării. Asemeni cafelei. Acestea trebuie băute pe lângă necesarul zilnic de lichide pe care-l are fiecare persoană și în cantități moderate.

Foto: pexels.com, SanoVita

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.