Stilul de viață îți afectează sănătatea dentară! Alimentele care duc la îngălbenirea dinților

Un stil de viață nesănătos nu îți afectează doar silueta, ci are efecte negative și asupra danturii. Chiar dacă acorzi o atenție importantă igienei orale, poți observa că zâmbetul tău nu este așa cum ți-ai dori. Îngălbenirea dinților are la bază mai mulți factori, printre care cei mai importanți țin de alimentație și vicii.

îngălbenirea dinților

Anumite alimente, dar și vicii precum fumatul, consumul de băuturi carbogazoase, ceai sau cafeaua duc, în timp, la îngălbenirea smalțului dentar sau la pătarea acestuia. De asemenea, alimente precum dulciurile, fructele de pădure (în special murele), vinul roșu și anumite legume duc la afectarea culorii smalțului dentar.

”Dintre obiceiurile enumerate mai sus, fumatul este cel mai dăunător, gudronul fiind substanța care poate să lase pe suprafața dinților pete de culoare galbenă sau maronie. În ceea ce privește alimentele și băuturile, este important de reținut următorul lucru: în principiu, alimentele sau băuturile care pătează hainele, vor afecta și smalțul dinților, fie că vorbim despre fructe, legume, condimente, ceai, vin roșu sau cafea. Așadar, toate acestea au un efect puternic asupra dinților și duc, în timp, la discromia dentară.

Vestea bună este că se poate curăța. Principalele cauze pentru apariția acestor colorații sunt câteva obiceiuri alimentare și obiceiuri vicioase, și anume: fumatul, consumul unor alimente și băuturi colorate, bruxismul și lipsa igienei dentare corespunzătoare.”, declară Dr. Claudiu Lupșcu – medic coordonator clinica LLLDental.

Igiena orală, foarte importantă

Igiena orală precară reprezintă tot un factor care acționează negativ asupra danturii. O îngrijire corespunzătoare înseamnă periaj dentar de două ori pe zi (dimineața și seara), completat de folosirea apei de gură, a aței dentare și a dușului bucal. De asemenea, este nevoie de o monitorizare continuă a sănătății dinților prin efectuarea detartrajului și periajului profesional la fiecare șase luni și de vizite regulate la medicul stomatolog.

Tratarea colorațiilor dentare

”Există mai multe metode de tratament pentru colorațiile dentare, care variază de la un pachet profilactic ce include detrtraj și periaj profesional, completat de air flow, până la albirea cu laser în cabinetul stomatologic. Reprezintă cea mai importantă tehnică de albire a dinților și este o procedură ideală pentru persoanele care își doresc rezultate imediate și de durată. Procedura începe prin aplicarea unei bariere gingivale de protecție, apoi un gel special  pe bază de peroxid de hidrogen se pensulează pe dinții curați. El este activat de laserul stomatologic, ce intensifică acțiunea acestuia și scurtează timpul de expunere. Este o  metodă rapidă, eficientă și minim invazivă.”, conchide Dr. Claudiu Lupșcu – medic coordonator clinica LLLDental.

Sunt mulți factori din cauza cărora dinții pot fi galbeni, decolorați sau pătați. Totuși, ne putem păstra albul natural al dinților având o grijă sporită în ceea ce privește alimentația, o igienă orală riguroasă și efectuând vizite regulate atât pentru controale de rutină, cât și pentru curățarea profesională a dinților. De asemenea, vizita periodică la medicul stomatolog te poate ajuta să ai dantura mult visată.

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.