Este început de an! Este acel moment în care fiecare persoană se gândește la noi rezoluții pentru anul care urmează. Indiferent de ce ți-ai propus să realizezi în plan personal sau profesional, este foarte important să acorzi atenție sănătății. De aceea, pentru 2019 iți propun să încerci să faci 12 schimbări în bine, care să devină apoi obișnuință și la care să nu mai renunți niciodată. Iată așadar, cum poți fi mai sănătos în 2019!
Ianuarie – elimină stresul din viața ta
Este început de an, profită din plin de această perioadă pentru a-ți face ordine în viață. Încearcă să elimini cât mai mulți factori stresanți din viața de zi cu zi. Renunță la persoanele toxice din viața ta și încearcă să te bucuri cât mai des de prietenii alături de care te simți în largul tău și care te încarcă cu energie.
Acordă atenție și locuinței, deoarece aici îți petreci cea mai mare parte din timp. Scapă de decorațiunile de Crăciun, dar și de orice alte decorațiuni sau obiecte care îți dau o stare de disconfort. Vei vedea că odată ce elimini toate aceste aspecte negative din viața ta, te vei simți mult mai bine.
Februarie – renunță la mâncărurile nesănătoase
În februarie este momentul perfect pentru a renunța la alimentele nesănătoase. Dulciuri, făinoase, alimente procesate – toate sunt rele pentru organism, indiferent dacă vrei să slăbești sau nu. Acum că perioada Sărbătorilor a trecut, și până la începutul lui februarie ai reușit să devorezi toate dulciurile primite, este timpul pentru o pauză. Dacă totuși nu te poți abține de la dulciuri, înlocuiește dulciurile clasice cu unele sănătoase, fără zahăr. De preferat este să le prepari chiar tu, acasă.
Procedează la fel și în cazul făinoaselor. Consumă cât mai puțină pâine (de preferat pâine integrală, doar dimineața, la micul dejun) și renunță la pastele cu sosuri, la pizza și la orice alte preparate pe bază de făină.
Cât despre alimentele procesate este indicat să le elimini complet din viața ta, deoarece conțin o mulțime de substanțe dăunătoare organismului, precum coloranți, aditivi de gust, arome artificiale, etc.
Indiferent ce consumi, nu uita sa consulți tabelul de combinare a alimentelor!
Martie – bea mai multe lichide
Este indicat să consumăm minim doi litri de lichide pe zi. Desigur, această cantitate poate varia de la persoană la persoană, însă, dacă ești ca mine și trăiești mai mult cu ceai verde sau negru și cafea, iar apă bei maxim două pahare pe zi, cu siguranță trebuie să faci un efort să bei mai multe lichide sănătoase. Poți bea apă, ceai din plante sau fructe (neîndulcit și care nu conține ceai verde sau negru). Poți bea apă cu fructe, dacă apă nu ți se pare că are gust.
Despre cât de importantă este hidratarea poți citi aici: Hidratarea, cea mai mare provocare pentru mine! Este o provocare și pentru voi?
Aprilie – mergi la sală
Ai renunțat deja la mâncărurile nesănătoase și de o lună, ai început să te hidratezi corect, așadar este momentul pentru următorul pas. Mergi la sală! Cel mai bine este să mergi împreună cu un prieten care face asta deja și te poate motiva. Dacă nu ai bani pentru a merge la sală, profită de temperaturile în continuă creștere și plimbă-te în pas alert cel puțin 30 de minute pe zi. O alternativă sunt exercițiile făcute acasă (găsești pe internet o mulțime de filmulețe explicative care te învăță cum să-ți tonifici fiecare grupă de mușchi) sau joggingul. Orice formă de mișcare este bună pentru sănătate și pentru a te menține în formă sau pentru a slăbi.
Mai – consumă mai multe legume și fructe
În mai poți începe să consumi cât mai multe fructe și legume. Acum încep să apară primele fructe de mai, și te poți bucura din plin de primele legume. Parcă nimic nu este mai plăcut decât începutul primăverii când poți consuma fructe și legume proaspete.
Iunie – ține un jurnal
Un jurnal în care să-ți notezi tot ce consumi în ziua respectivă, ce lichide bei și în ce cantități, dar și cât sport faci te va ajuta sa ai o viață mai sănătoasă. Astfel vei vedea clar ce ai consumat și nu vei mai fi tentat să faci excese. Fie că ți le notezi într-o agenda digitală, într-o aplicație instalată pe telefon sau le scrii agendă fizică (eu prefer ultima variantă), rezultatul este același. Trebuie doar să te ții de acest lucru și să nu uiți sa notezi zilnic cele amintite mai sus.
Iulie – descoperă-te pe tine și acceptă-te așa cum ești
Este foarte important să te descoperi pe tine și să te pui pe primul loc, măcar din când în când. Fă ceva ce-ți place, ceva ce-ți doreai de mult, dar din diverse motive ai renunțat sau amânat. Citește cărți de dezvoltare personală, vorbește despre problemele pe care le ai cu o persoană de încredere. Vei vedea că te vei simți mai bine. Învață să te placi așa cum ești, nu îți mai pune piedici sau restricții și nu uita că ești singura persoană căreia trebuie să-i placi. Dacă tu te placi, cu siguranță și ceilalți o vor face.
August – concediu pentru trup și suflet
August este luna concediilor! Planifică-ți din timp o escapadă într-un loc pe care vrei de mult timp să-l vezi, sau dacă ești genul spontan, lasă planificările pe ultima sută de metri. Ai șanse mari să găsești oferte avantajoase pentru o vacanță de vis. Pleacă măcar câteva zile astfel încăt să petreci timp departe de cotidian și de agitația zilnică. Te vei întoarce plin de energie și cu siguranță mult mai optimist.
Septembrie – consumă alune
Toamna este momentul perfect să începi să consumi cât mai multe alune, nuci, migdale, caju, etc. Acestea sunt foarte sănătoase și conțin grăsimi naturale, foarte bune pentru organism. Desigur, nu trebuie să abuzezi. Poți consuma aproximativ 10-15 migdale într-o zi. Fie le consumi ca gustare între mese, fie le poți adăuga într-o salată.
Octombrie – consumă cât mai mult pește
Odată cu venirea frigului organismul are nevoie de mai multe grăsimi și carne. Consumă cât mai mult pește. Este foarte sănătos și îl poți consuma atât la prânz cât și la cină, însă este indicat ca pentru cină să alegi un pește slab. În plus, peștele are avantajul de a se găti în câteva minute, astfel încât nu vei fi nevoit să petreci mult timp în bucătărie.
Noiembrie – odihnește-te suficient
Scriam în trecut că pentru a avea o viață sănătoasă este important să ai și o rutină de somn bine stabilită și să te odihnești suficient. În mod normal o persoană are nevoie de 7-9 ore de somn, zilnic, pentru a fi în formă și a da randament. Știai că persoanele care nu se odihnesc suficient și nu au o rutină bună de somn au imunitatea mai scăzută și tind să se îngrașe mai rapid? Acest lucru este cauzat de încetinirea metabolismului, care consumă cu minim 300 de calorii mai puțin decât în mod normal. Mai multe despre cât de important este somnul și de ce trebuie să devina o rutină, poți citi aici: Somn, somn și iar somn! Extrem de important în procesul de slăbire. Tu dormi suficient?
Decembrie – relaxează-te, citește, setează-ți noi obiective
Decembrie este luna relaxării. O luna perfectă pentru seri hygge, în care să te afunzi în fotoliu și să citești cărți, în timp ce asculți muzică instrumentală în surdină și savurezi o cană de ceai fierbinte, sau, de ce nu, o cană cu vin fiert. Tot acum este momentul potrivit să-ți setezi noi obiective pentru anul 2020 și să tragi o linie pentru a vedea ce ai realizat în 2019, din ce ți-ai propus la începutul anului!
Surse foto: pixabay.com, pexels.com
Superb articol. Mi-a placut tare mult! ❤
Listez asta si incerc sa ma tin de toate recomandarile tale! Un am nou bun!
Foarte frumos conceput! Poti spune ca acest articol il poti face pe o coala A4 sau A3 si sa il pui pe un perete.
Cele 12 schimbări sunt de fapt 12 reguli de urmat pentru un stil de viață sănătos. Da, ai dreptate, toate regulile sunt importante, le putem schimba între ele dar respectate cu strictețe este esențialul.
Mulțumim!
Articolul tau este ca un mic calendar care te îndeamnă să îndrepți lucrurile. Mi-a plăcut si, apropo, dacă ar fi asa un calendar, eu l-aș cumpara.
La multi ani!
Voi încerca să îmbin toate aceste sfaturi în fiecare lună a anului 2019! Foarte creativ articolul!
Maaama ce imi place asta. Foarte misto ai listat tot. Sa ai un an bun si asa cum iti doresti.Exact cum ai scris in fiecare perioada.
Foarte fain articolul … dintre toate cel mai mult imi place luna august. De ce ? simplu e despre vacanta si concediu :))
Exact asa m-am gandit si eu cu mancatul mai sanatos, sa incep din februarie :)) super articolul. Iti doresc sa reusesti tot ce ti-ai propus!😘
Frumos articol. Mi-ar prinde bine o combinatie din toate in fiecare Luna. 😜
Ce articol frumos! O sa incerc sa ma tin de el <3
Mi se pare o idee buna sa incorporezi pe rand cate un obicei sanatos. Asa ma concentrez pe rand si imi sporesc sansele de reusita. Eu luna asta am inceput cu un Lifebook (de la dm) si incerc sa beau mai multe lichide. Succes si tie!
Waaa! Ce idee fain! Imi place conceptul tau de dieta😍 E de urmat!
Un plan frumos impartit pe perioada anului. Ar fi bine sa ne tinem de el. Pentru mine… toate pana la somn. Fragmente multe, nopti agitate. Acum, orice as face, pana nu creste piticul sa doarma toata noaptea, nimic nu va functiona. Succes in noul an! 🙂
Ce articol frumos! Ar fi minunat daca am putea sa ne tinem de sfaturile tale. 😀
un articol util. Daca l-am putea si respecta ar fi fost si mai bine
Eu am început să merg la sală pentru a duce o viață cat mai activa. De asemenea, lucrez si pe parte de hidratare. Tare rau ma mai împac cu apa.