Scapă rapid de kilogramele în plus acumulate de sărbători! Nutriționistul Șerban Damian îți dezvăluie secretul!

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă de răsfăț, de mâncăruri tradiționale și de pauză în ceea ce privește exercițiile fizice, iar încercarea de a reveni la obiceiurile sănătoase poate fi copleșitoare.

Am început noul an, dar cele câteva zile de răsfăț și tentații culinare își spun cuvântul. Indiferent cât de mult ne-am promis că vom avea grijă ce mâncam, cât, cum și la ce ore, celor mai mulți dintre noi nu le-a reușit! Așadar prima și cea mai arzătoare dorință este să slăbim și să revenim în formă.

Medicul nutriționist Șerban Damian vă ofertă câteva sfaturi care să vă ajute să scăpați de kilogramele în plus și să reveniți în formă în cel mai scurt timp.

“Începutul unui nou an vine în mod inevitabil cu cele mai bune intenții pentru o schimbare pozitivă. Pentru cei mai mulți mulți oameni, ianuarie este momentul să reseteze ceasul și prioritățile, în special în ceea ce privește sănătatea și sportul. Este normal să ne bucurăm de Crăciun și de Anul Nou și de o pauză bine meritată, dar cum ne întoarcem rapid pe drumul cel bun acum că suntem în ianuarie? Iată câteva sfaturi pentru perioada post-sărbători care vă vor ajuta să vă îndepliniți obiectivele.”, declară nutriționistul.

Revenirea la un stil de viață sănătos

Perioada sărbătorilor este plină bunătăți dulci, sărate, porții mari și uneori mult alcool. Este important ca după această pauză să vă întoarceți pe drumul cel bun cât de repede puteți. Cu cât veți continua să vă răsfățați mai mult, cu atât va fi mai greu să reveniți la rutina obișnuită. Orice cadou caloric primit de Crăciun ar trebui să dispară din casă, astfel încât să nu existe tentația de a-l consuma.

“Respectarea unei diete sănătoase în timpul sărbătorilor de iarnă este o sarcină dificilă pentru multe persoane. Este important să reveniți cât mai rapid la o dietă echilibrată. Pentru a slăbi, corpul are nevoie de nutrienții potriviți. Adaugați în dietă doar proteine bune, carbohidrați sau grăsimi. De exemplu, avocado, iaurtul grecesc și ouăle sunt perfecte atunci când doriți să slăbiți. Shake-urile de fructe de pădure, ovăz și nuci sunt alegerile potrivite pentru un mic dejun sănătos și sățios. Asigurați-vă că mesele conțin proteine de înaltă calitate și carbohidrați cu eliberare lentă care ajută la furnizarea de energie pentru mai mult timp pentru a evita gustările. Cartofii dulci și orezul brun sunt exemple de carbohidrați cu elibrarare lentă. Asigurați-vă de asemenea că mesele includ legume și încercați să evitați grăsimile saturate.”, recomandă medicul nutriționist Șerban Damian.

Hidratare pe primul loc

Ceea ce majoritatea oamenilor adoră să consume în timpul sărbătorilor îi face adesea să se simtă deshidratați, cum ar fi gustările sărate, băuturile zaharoase și băuturile alcoolice.

“Reducerea consumului de alcool este, de asemenea, cheia pentru a merge pe drumul cel bun cu alimentația și antrenamentul. Alcoolul conține o cantitate mare de calorii ceea ce evident atrage după sine creșterea în greutate. Alcoolul afectează și nivelul de hidratare, ceea ce va avea un impact negativ asupra performanței și antrenamentului. Din fericire, vă puteți rehidrata rapid, bând multă apă pe tot parcursul zilei. Apa nu doar rehidratează, ci face lucrurile mai ușoare pentru sistemul digestiv. Lămâia și ceaiul verde, pot fi folosite pentru a vă curăța organismul după excese. Aceste băuturi forțează sângele să treacă prin rinichi mai repede, ceea ce înseamnă că orice impurități sunt filtrate mai repede. Rețineți că ar trebui să rămâneți hidratat pentru a vă ajuta corpul să fie în formă.”, explică nutriționistul Șerban Damian.

Începeți încet

Mulți dintre noi nu reușesc să îsi mențină forma  fizică de-a lungul sărbătorilor de iarnă.  După o pauză sportivă, corpul nostru nu mai este pregătit pentru aceleași exerciții dificile. Așadar, reîncepeți încet și cu răbdare. 

“Pentru a reveni rapid în formă, pe lângă modificarea dietei este important să reintroducem în schemă și exercițiile fizice. Corpul are nevoie de câteva zile să își revină pentru a putea crește dificultatea exercițiilor. Începeți cu exerciții mai ușoare și mai scurte. Începeți cu 10 minute pe zi și faceți exercițiile în ritmul impus de corp. Nu vă stabiliți așteptări mari. Aveți nevoie de câteva zile de sală pentru a vă reobișnui cu antrenamentul.” , explică medicul nutriționist sportiv

Mâncați puțin și des

Există mitul conform căruia o strategie cheie pentru pierderea în greutate este să sărim peste mese, însă nu este cazul. Mâncatul puțin și des ajută la prevenirea apariției senzației de foame, menține constant nivelul de zahăr din sânge care ajută la prevenirea poftei de alimente dulci. Mâncatul puțin și des se traduce și prin faptul că ne asigurăm că vă furnizați organismului suficient combustibil pentru antrenament.

“Orice reducere a aportului de alimente ar trebui făcută pe parcursul zilei și între mese, nu prin evitarea sau sărind peste o masă. Unii oameni încearcă să întrerupă dieta, ceea ce induce un deficit caloric mare, cu scopul de a pierde rapid în greutate. Deși acest lucru poate funcționa în unele cazuri, nu este cea mai bună soluție pentru scăderea în greutate și poate determina corpul să păstreze energia sub formă de depozite de grăsime, încetinind astfel metabolismul și prevenind metabolizarea grăsimii pe termen lung. Dacă ați revenit la programul de antrenament, trebuie să mâncați în mod regulat pentru a evita senzația de foame și pentru a maximiza efectele antrenamentului.”, continuă medicul Șerban Damian.

Acceptați o provocare de o lună și găsiți un prieten cu care să vă antrenați

Revenirea în formă poate părea mai dificilă la început. După o vacanță de răsfăț nivelul de motivație este cu siguranță unul scăzut. Dacă doriți să reveniți rapid în formă și să vă atingeți obiectivele, puteți începe cu o provocare de o lună.

“Exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai eficiente moduri de a arde excesul de grăsime și de a reveni în formă.  Există o mulțime de săli de sport care oferă programe de fitness care vă pot ajuta să vă recăpătați motivația și forma. Uneori, a avea un prieten cu aceleași obiective vă poate ajuta să fiți mai motivați. Vă puteți susține unul pe celălalt atunci când nu aveți chef să faceți efort fizic. În acest fel, vă mențineți rutina de exerciții în timp ce o faceți distractivă. Rețineți că ar trebui să faceți activitate fizică cel puțin 30 de minute pe zi. Alternați mai multe tipuri de activitate pentru a vă recăpăta și a vă menține în formă. Includeți asta în rutina zilnică și veți reveni la greutatea normală în cel mai scurt timp.”, ne sfătuiește medicul Șerban Damian.

Toți avem nevoie de o pauză, dar revenirea în formă nu trebuie să fie un demon de temut. Aveți răbdare, veniți cu un plan detaliat și faceți din el rezoluția pentru noul an.

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.