Lapte animal sau vegetal? Care este mai bun, pentru cine și de ce

Cu siguranță ai observat că există o tendință tot mai mare a populației de a cumpăra lapte vegetal. Sau ai auzit diverși medici care îl recomandă persoanelor ce suferă de intoleranță la lactoză. Ori pur și simplu l-ai văzut peste tot prin magazine.

lapte

Odată cu apariția alternativelor vegetale ale lactatelor clasice, au apărut și întrebările referitoare la gradul de sațietate sau beneficiile specifice aduse organismului nostru, cu răspunsuri adesea contradictorii. Sau poate chiar ai vrut sa cumperi lapte vegetal, dar aflându-te în fața atâtor tipuri de lapte nu ai știut ce să alegi.

Toate tipurile de lapte vegetal sunt bune atât la gust cât și pentru sănătate, însă alegerea laptelui potrivit depinde de nevoile specifice ale fiecărei persoane.

Desigur, există multe păreri împărțite legat de acest subiect. Marea bătălie se dă între variantele vegetale și cele animale. Care este alegerea potrivită?De ce să alegem un anumit tip de lapte în defavoarea altuia? Iată o lista de criterii pentru a alege rațional laptele vegetal potrivit, dar și pentru a afla de ce laptele animal poate provoca afecțiuni digestive în cazul anumitor persoane.

Ce tip de lapte trebuie sa consume copiii?

Laptele matern este primul aliment oferit copiilor și singurul recomandat de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății în primele 6 luni de viață, acesta fiind unul esențial pentru bebeluși. Laptele matern protejează sistemul imunitar al nou-născutului împotriva infecțiilor și inflamației, scade riscul mortalității și conține grăsimi, calciu, vitaminele A, B și C. Însă este sănătos ca micuții de peste 1 an să consume și lapte de vacă. De asemenea, laptele de migdale poate fi introdus după primele 12 luni de viață în alimentația bebelușului, însă acesta nu trebuie să înlocuiască laptele matern sau pe cel animal.

Cum ne afectează laptele animal digestia și când apar alergiile

În primii doi ani de viață, microflora intestinală se stabilizează; pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul nostru digestiv se maturizează și poate ajunge să absoarbă greu lactoza. Astfel, unii adulți ajung să digere mai greu laptele de vacă. Laptele matern conține lactoză și aproape toți ne naștem cu abilitatea de a o digera. Intoleranța la lactoză apare foarte rar la copiii sub 5 ani. Însă, odată cu înaintarea în vârstă corpul adult poate produce mai puțină lactază (enzimă care digeră lactoza). În acest caz, laptele animal poate duce la balonare, dureri abdominale, diaree sau reflux gastroesofagian. La maturitate, toate aceste probleme se pot transforma în intoleranță la lactoză. Laptele vegetal este o opțiune validă în acest caz, doar că trebuie să avem grijă și la alergiile paralele dezvoltate de unii dintre noi, precum cele la nuci și alune. De exemplu, laptele de orez este o variantă extraordinară pentru cei care au intoleranță la lactoză, dar și alergii care nu le permit să consume lapte de migdale.

Numărul de calorii, împortant pentru cei care vor să slăbească

În cazul în care te confrunți cu probleme de greutate și ești la regim, ideal este sa alegi laptele vegetal. Dar ai grijă să nu alegi o variantă îndulcită cu zahăr și să nu optezi pentru laptele de cocos, acesta având destul de multe grăsimi și implicit multe calorii.

Una dintre cele mai bune opțiuni o constituie laptele de migdale. În timp ce laptele de vacă are aproximativ 60 kcal/100g, aceeași cantitate de laptele de migdale conține doar 20 de calorii. Pentru fiecare cană de lapte, cafea cu lapte sau bol de cereale zilnic, economia de calorii va fi una simțitoare în timp. O variantă foarte bună de lapte de migdale îndulcit în mod natural poți cumpăra și online, la un preț excelent, mai ales acum, când nu trebuie să ieși din casă. Așa că gata cu scuzele că nu poți renunța la cafeluța cu lapte!

Ce conținut nutrițional are laptele animal? Dar cel vegetal?

Atât laptele animal, cât și cel vegetal conțin proteine, vitamine și minerale, doar că – desigur – în proporții diferite. Laptele de vacă are cel mai mare conținut de proteine, dar și băutura de soia se apropie foarte mult. Un studiu al Universității Mcgill din Montreal demonstrează că o ceașcă de lapte de vacă are 8g de proteine, iar una de lapte de soia conține 7g. Laptele de soia mai are, însă, avantajul de a fi mult mai sărac în colesterol decât laptele animal.

Cercetătorii ne spun că grăsimile din produsul obținut din soia sunt în cea mai mare parte nesaturate și fac ca acest tip de lapte să fie ideal pentru persoanele care au colesterolul ridicat și care au risc de boli cardiovasculare. Cea mai bună alegere este un produs cu îndulcitori naturali, precum acest lapte de soia eco fără zahăr.

Acesta este și singurul tip de lapte pe care îl consum în prezent. Și să vă spun și un secret, pe care eu nu l-am știut până de curând. Proteina din soia se absoarbe mult mai ușor în organism decât proteinele animale. Iar proteinele sunt esențiale pentru sănătatea organismului nostru, dar despre asta voi vorbi într-un articol viitor, dedicat special proteinelor.

Sustenabilitate pentru mediu

Studiile arată că laptele animal nu este deloc un produs prietenos cu mediul înconjurător. De exemplu, se estimează că pentru a produce 1 litru de lapte de vacă se folosesc 1.020 litri de apă! Activiștii de mediu atrag atenția și asupra energiei electrice folosite pentru procesarea laptelui, dar și asupra metanului eliminat de bovine, care este mult mai dăunător mediului înconjurător decât dioxidul de carbon. Să nu uităm și de suprafețele mari de pământ, fertilizatorii și apa folosite pentru a crește hrana de care au nevoie vacile… Ai ținut vreodată cont de aceste lucruri când ai cumpărat lapte? Eu îți spun sincer că nu m-am gândit până acum la acest aspect.

Ei bine, cu toate aceste informații, acum poți face alegerea potrivită stilului tău de viață. Alege să fii sănătos în felul tău și spune-mi într-un comentariu ce tip de lapte folosești în prezent și dacă te gândești să faci schimbări în ceea ce privește consumul de lapte.

lapte vegetal

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.