Cu siguranță atunci când ai spus cuiva că îți dorești să scapi de câteva kilograme în plus ai auzit imediat sfaturi precum: „Schimbă-ți stilul de viață: mănâncă sănătos și fă mișcare!”. Ușor de zis, greu de făcut, nu?. De la vârsta adolescenței până la maturitate mai toți am trecut prin această fază, nu-i așa?
Surpriza este, însă, că ceea ce punem în farfurie contează mult mai mult decât sportul. Pierderea în greutate înseamnă dietă într-o proporție de 75%, doar diferența de 25% datorându-se activităților fizice. Da, așa de mult contează ce mâncăm (sau nu)!
Studiile arată că persoanele care au urmat o dietă fără exercițiu fizic timp de 15 săptămâni au slăbit aproximativ 10 kilograme, în timp ce persoanele care au mers la sală timp de 21 săptămâni și nu au urmat un regim alimentar au slăbit doar 3 kilograme.
Mai puține calorii – rețeta spre corpul dorit
Cel mai important, așadar, este ca dietă ta să aibă un deficit caloric. Reducerea cu 500 sau 1000 calorii pe zi te va ajuta să obții corpul dorit. Este de prisos să spun că în alimentația zilnică nu au ce căuta prăjiturile, biscuiții, pâinea albă, mâncărurile prăjite sau sosurile grase.
Cum reușim atunci să ne obișnuim să mâncăm mai puține calorii? Nu e așa de greu, crede-mă. Trebuie să căutăm alimentele care mențin sațietatea o mai lungă perioadă de timp. Legumele sunt aici campioanele. Suplimentează orice masă cu o garnitură bogată în legume, fie ele crude, fierte sau pe grătar. Îți recomand în special broccoli și fasole verde, care sunt bogate și în fibre.
Fulgii de ovăz – adorați de sportivi și vedete
Un alt ingredient nelipsit din dietele și alimentația sportivilor sunt fulgii de ovăz. Consumați la micul dejun, vor face minuni pentru tine. Acest super aliment se remarcă prin multitudinea de substanțe nutritive pe care le conține. Jumătate de cană de fulgi de ovăz asigură 34% din doza de Magneziu recomandată, 20% din cea de Fier și 40% din Vitamina B1.
Și pentru că am vorbit de calorii, vei fi mai mult decât plăcut surprins/ă când îți voi spune că jumătate de cană de fulgi de ovăz are doar 65 calorii. Ca să înțelegi diferența, o banană are în jur de 90 calorii.
Un studiu publicat în „Molecular Nutrition & Food Research” arată că fulgii de ovăz conțin beta-glucani. Aceștia sunt capabili să elibereze în organism un hormon antidepresiv și promotor al stării de sațietate, limitator al apetitului. De asemenea, beta-glucanul ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să își regleze nivelul de glucoză din sânge.
Astfel, dimineața, un bol de fulgi de ovăz cu lapte, iaurt sau băutură vegetală și câteva fructe îți asigură energia pentru toată ziua. Ceea ce se va ‚simți’ și în decursul zilei, fiindcă un mic-dejun echilibrat te va îndemna să optezi pentru un prânz și o cină cu mai puține calorii, ajutându-te să renunți la gustările nesănătoase dintre mese.
Nu doar sportivii iubesc acest aliment, ci și vedetele. Printre celebritățile care au recunoscut în interviuri că își încep ziua cu fulgi de ovăz se numără Jenifer Aniston, Khloe Kardashian, Sofia Vergara, Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Ben Affleck. Acum ai înțeles de ce arată așa bine?
Și dacă nu ești fan al gustului acestui desert, poți adaugă puține fructe de pădure. Eu prefer afinele sau zmeura. O lingură din aceste fructe, pasate este suficient pentru a da savoare micului dejun și pentru a-l face mai apetisant. Vei observa că și culoarea se schimbă instant.
Un consum regulat de fulgi de ovăz la care adăugăm mese regulate, odihnă suficientă și puțină mișcare reprezintă o soluție sigură pentru a pierde kilogramele în plus. Fie ca startul dimineții să îți fie dulce și buuun!