Cum te ajută testarea cardiometabolică să slăbești sănătos și să te antrenezi corect

Dacă și tu te lupți cu kilogramele în plus de ceva timp, atunci cu siguranță ai recurs cel puțin o dată la dietele de pe net care promit slăbire rapidă, ți-ai făcut abonament la sală, însă ai abandonat după prima clasa sau ți-ai comandat acasă un aparat de fitness care promitea minuni. Cu toții am trecut prin asta cel puțin o dată.

Lupta cu kilogramele nu este deloc ușoară. Atunci când te afli în aceasta poziție ai face orice și ai plăti oricât, numai să găsești acel miracol care să te facă să scapi de kilogramele în plus, fără prea mult efort. Însă înainte de a începe un proces de slăbire este extrem de important să apelezi la un medic specializat în nutriție, astfel încât procesul să decurgă lent, sigur, eficient și mai ales sub supraveghere medicală.

În prezent, aproape totul se realizează cu ajutorul tehnologiei. Avem la îndemână aplicații de monitorizare a meselor și a numărului de calorii, ceasuri inteligente care ne ajută să ne numărăm pașii, numărul de calorii consumate etc. Însă lucrurile nu se opresc aici.

Datorită tehnologiei în continuă dezvoltare, în prezent ne putem bucura de o serie de teste mult mai amănunțite care ne pot ajuta să luăm decizii corecte pentru slăbire.

Unul dintre acestea este testarea cardiometabolică. O analiză complexă destinată celor care vor sa înceapă un proces de slăbire corect, combinat cu alimentație corectă și sport. Dr. Serban Damian, specialist în nutriție sportivă și fondator al Centrului Superfit, în cadrul căruia este disponibilă testarea cardiometabolică, ne explică ce face și mai ales cum ne ajută acest test în monitorizarea procesului de slăbire.

“Testarea cardiometabolică este o investigație recunoscută internațional ca fiind “standard de aur” pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capacitatea de efort și performanță a unei persoane. Disponibilă până de curând doar în laboratoare de cercetare, această analiză complexă îți oferă posibilitatea de a afla o mulțime de detalii despre organismul tău, parametrii care vor sta la baza alcătuirii unui regim alimentar și a unui program de antrenament cu adevărat personalizate, cu ajutorul cărora vei reuși să îți atingi obiectivele propuse”, a declarat Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, fondator al Centrului Superfit.

Testarea cardiometabolică se adresează tuturor persoanelor care vor să slăbească, să-și schimbe stilul de viață, să aibă un program de antrenament personalizat, să-și îmbunătățească condiția fizică sau să-și mențină condiția fizică ca metoda anti-aging.

Ce informații poți afla în urma testării cardiometabolice?

  1. Rata metabolismului în repaus (metabolismul bazal real, obținut prin măsurători, nu determinat prin calcule) – reprezintă cantitatea de energie pe care o consumi în repaus; de la această valoare se construiește orice regim alimentar.
  2. Rata metabolică în efort – câte calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcătui un program de antrenament cu adevărat personalizat.
  3. Stabilirea proporțiilor în care sunt metabolizați principalii nutrienți (lipide, carbohidrați) în timpul efortului fizic (în valori reale și procente) – în felul acesta vom ști exact la ce valori ale pulsului trebuie să te încadrezi pentru ca antrenamentul să fie eficient pentru scopul propus.
  4. Măsurarea volumelor respiratorii (O2 și CO2)
  5. Stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tău consumă cel mai eficient grăsime, care este pragul unde intri în zona anaerobă etc.

Testarea cardiometabolică poate fi făcută de orice persoană, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Testul se recomandă persoanelor care au probleme respiratorii, care obosesc foarte repede și care nu pot face efort mediu (de exemplu, urcatul scărilor), pentru a se vedea dacă aceste probleme sunt cauzate de afecțiuni cardiace, afecțiuni pulmonare, anemii sau alte boli metabolice.

“Înainte de analiza propriu-zisă, va fi măsurată tensiunea arterială, se va efectua o electrocardiogramă în repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic) și o spirometrie. Se începe cu măsurarea metabolismului în repaus, apoi se efectuează testarea la efort, fie pe bandă de alergat, fie pe bicicleta staționară. În cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adică intensitatea lui va crește de la ușor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvată și pentru oameni cu o condiție fizică redusă (sedentari, ieșiți din formă) sau pentru persoane în vârstă. În cazul sportivilor amatori și de performanță se pot face testări maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arată nivelul condiției fizice). Pe durata testării vei respira printr-o mică piesă bucală (tub) conectată la analizor și mai departe la computer. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reacționează metabolismul la diverse intensități ale efortului fizic. Rezultatele măsurătorilor arată care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidrați”, detaliază Dr. Șerban Damian, specialist în nutriție sportivă, fondator al Centrului Superfit.

Așadar, testarea cardiometabolică se adresează în primul rând persoanelor care doresc să-și schimbe stilul de viață și doresc să facă sport și să schimbe obiceiurile alimentare (cu sau fără exces de greutate); sportivilor amatori, clienților sălilor de fitness/aerobic/înot, pentru evaluarea stării de sănătate și a capacității funcționale pentru adaptarea tipului de antrenament fizic și creșterea performanței fizice și desigur sportivilor de performanță la reluarea activității fizice de performanță după o perioadă de recuperare sau de repaus fizic.

“Am avut ocazia să testăm peste 1.000 de persoane, de la sportivi de mare performanță la persoane sedentare și obeze. Rezultatele acestor teste îi ajută pe cei care vin la noi să își îmbunătățească performanțele, indiferent de nivelul de pornire. Am ajutat oameni să scadă în greutate folosind aceste metode științifice și de asemenea am ajutat sportivi să se califice pentru campionate europene sau mondiale”, a concluzionat Dr. Șerban Damian, specialist in nutritie sportiva, fondator al Centrului Superfit.

Doctorul Șerban Damian a oferit mai multe informații despre cum te poate ajuta tehnologia și testele cardiometabolice, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii “România, Te iubesc”. Emisiunea poate fi urmarită aici: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=iM1tNQgU80c

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.