A început postul Crăciunului, perioadă în care multe persoane cad în păcat când vine vorba de dietă. Renunțarea la carne și lactate ne face să simțim mai des senzația de foame. În plus, nevoia de a consuma alimente nesănătoase precum covrigi, pâine și alte produse făinoase este foarte mare.
Pentru a continua dieta și a nu te îngrășa, sau stagna în timpul postului, este foarte important să acorzi o atenție deosebită alimentației. Cheia este să găsești acele alimente sănătoase, cu ajutorul cărora să înlocuiești carnea și lactatele.
Carnea în post
În timpul postului Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește. Dacă nu ai un stil de viață vegan profită din plin de acele perioade pentru a consuma carne. În restul zilelor poți înlocui carnea cu soia. În supermarketuri găsești soia sub formă de cubulețe, bucăți mari sau granule care pot fi folosite la prepararea oricărui tip de mâncare.
Ciupercile pot ține, de asemenea, loc de carne. Le poți manca fripte sau la cuptor alături de o garnitură de legume.
Brânza
Brânza poate fi înlocuită cu ușurință cu brânză tofu, o brânză vegetală pe bază de soia, extrem de cunoscută în întreaga lume. În schimb, crema de brânză pe care obișnuiai să o servești dimineața poate fi înlocuită cu brânză din nuci sau din migdale, care sunt foarte sănătoase și sățioase. Cremele de brânză pot fi consumate dimineața, pe o felie de pâine integrală, prăjită și legume proaspete.
Laptele în post
Laptele este probabil unul dintre cel mai ușor de înlocuit. În supermarket ai o mulțime de variante din care poți alege: lapte de orez, lapte de soia, lapte de migdale sau lapte de cocos. Ai grijă însă să nu alegi un sortiment cu cacao sau alte arome deoarece acestea au și zahăr adăugat. Citește cu atenție eticheta pentru a te asigura ca nu conțin zahăr.
Untul
Untul poate fi înlocuit ușor cu unt de cocos, unt de cacao sau de avocado, în funcție de gusturi și de modul în care vrei sa-l consumi sau de rețetele pe care dorești să le prepari.
Consumă semințe, cereale integrale și fructe oleaginoase
În timpul postului semințele, cerealele și fructele oleaginoase nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Fie că le consumi la micul dejun cu lapte vegetal sau la gustarea dintre mese ori le adaugi în salate, asigură-te că le consumi zilnic. Acestea conțin fibre și induc rapid starea de sațietate.
Semințele de chia, de in și de susan pot fi adăugate în salate, la fel ca fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic, etc). Acestea din urmă pot fi consumate și ca atare între mese, însă fără a exagera.
Dimineața poți consuma cereale integrale fără zahăr cu lapte vegetal și semințe sau fructe oleaginoase. Acestea îți vor oferi energie pentru întreaga zi.
Ce alimente trebuie să eviți în post
În timpul postului este foarte important sa eviți asocierea carbohidraților cu grăsimile. De exemplu pastele cu sosuri grase.
Evită pe cât posibil consumul de cartofi, fasole uscată, orez, paste și pâine. Este indicat ca acestea sa fie consumate rar, și în cantități mici.
Nu știi ce să mai consumi în post? Iată câteva idei:
- salate
- legume la abur
- legume fripte (dovlecei, vinete, ardei, ciuperci)
- mixuri de legume la cuptor (mie îmi plac în special cele de rădăcinoase: morcov, țelină, păstârnac, sfeclă)
- ciorbă fără ulei și fără cartofi
- supe de legume sau supe cremă de legume (de preferat fără cartofi)
- legume sote cu foarte puțin ulei
- mixuri de legume pentru wok (chinezesc, mexican, etc)
- smoothie-uri (merg de minune dimineața și îți oferă energie pentru întreaga zi)
- budincă din lapte de cocos cu semințe de chia
- batoane de fructe uscate (deshidratate) cu oleaginoase
Tu ce consumi în timpul postului pentru a nu te îngrășa?
Citește și:
Tabelul de combinare a alimentelor! Ce combinații sunt permise și ce trebuie să eviți
Românii, adepții stilului vegetarian? Ce spun statisticile
Ghimbirul – benefic în dietă, savuros în preparate, excelent pentru sănătate!
Sursă foto: pixabay.com
Daca nu exageram cu carbohidratii mai ales seara cu siguranta putem sa ne mentinem greutatea dorita!
Eu mereu slăbesc in post:)) desi senzația e ca as manca întruna :)) dar pentru ca nu pot mânca e imi place (a se citi dulciuri și lactate) mănânc de fapt mai puțin:) foarte util articol, mereu sunt in până de idei când tin post 🙂
Super articol! Eu mereu slăbesc in post pentru ca nu prea stiu ce sa mănânc:))
Eu nu țin post, dar uleiul de cocos e nelipsit. Cubulețele de soia le evit; stomacul meu protestează.
Mamaaa, ce de-a idei super pentru post. M-ai inspirat serios. Desi nu prea post sa stau de tot la distanta de cartofi si fasole. Astea imi plac mult si chiar poti face mancaruri grozave din ele. Eu mai gatesc linte, fasole batuta, mancaruri de legume si multe ciorbe. Si ca desert negrese si prajituri cu mere.
Eu nu tin post si nici nu sunt de acord cu aceasta practica. Consider ca mai bine consumi alimentele in cantitati moderate, decat sa le elimini din alimentatie, pentru o perioada de timp. Articolul tau e foarte util pentru cei care prefer sa tina aceste posturi😁
Eu nu reusesc sa las lactatele, le prefer in schimbul carnii.
In perioada asta consum intr-adevar si mai multe legume.
Nu tin post si nici nu prea am grija sa nu ma ingras. Carne mananc rar, mai mult legume. La mine problema sunt dulciurile :)) Tofu nu-mi place de nici un fel. Pentru cei ce tin post ai dat idei bune.
In post e senzatia aia ca ai manca mereu. Cum ma ridic de la masa deja imi e iar foame. Nu stiu de ce , desi consum si branza tofu si soia…:)) cred ca e vorba de psihic
Cred ca trebuie sa existe un echilibru in toate
Ba eu tot sper sa ma ingras dar nu am reusit nici macar dupa nastere. La 6 luni de cand am nascut fetita am ajuns tot la 47 kg… Oricum, manac sanatos in post, imi mai scapa cate o portie de cartofi prajiti dar in rest mananc asa cum am invatat de la nutritionist ”exact ce mancau bunicii nostri in perioadele de post”. Adica, iarna muraturi, cartofi, fasole, vinete, zacusca, tot ce am pregatit in camara.