Atunci când te gândești la slăbit, automat te gândești la reducerea porțiilor de mâncare și la înfometare, nu? Asta fac multe persoane. Adevărul este însă altul. Nu porțiile de mâncare trebuie reduse ci numărul de calorii. Lucru pe care și eu l-am învățat în ultima lună și l-am experimentat pe pielea mea.

Întrebarea de pe buzele tuturor este „Cum să obținem greutatea dorită fără să ne restricționăm drastic numărul de calorii?” Nutriționiștii vin cu răspunsul: „Mâncând inteligent„. Ce înseamnă asta? Să consumam alimente care au calorii bune. Da, da, există și calorii bune pe lângă cele rele, blamate de toată lumea.
Ce trebuie să știi este că nu toate caloriile sunt la fel. Ai ridicat o sprânceană la această afirmație? Ei, bine, află că acestea pot fi bune sau rele. Caloriile rele sunt cele care provin din dulciuri, fast-food, chipsuri, sucuri carbogazoase iar organismul nostru doar le transformă în depuneri de grăsime și colesterol. Nu sună prea bine, nu?
De cealaltă parte, avem caloriile bune – cele care oferă corpului energie și vitalitate pe o perioadă lungă de timp și care sunt utilizate în procese utile pentru organism. Vorbim aici despre detoxifiere, scăderea colesterolului, imunitate și nu numai.

Tot mai multe studii demonstrează că leguminoasele sunt o categorie de alimente care satisfac foamea și contribuie la sănătatea organismului. Din această familie fac parte fasolea, lintea, năutul. Alimentele în sine nu sunt o descoperire nouă, dacă ne uităm că lintea, de exemplu, era consumată cu sfințenie de faraonii egipteni, iar năutul era cultivat încă din Evul Mediu.
De ce sunt leguminoasele atât de speciale? Hmm… de unde să începem?
În primul rând, sunt deosebit de bogate în proteine. Sunt înlocuitorii perfecți pentru carne în dietele vegane și vegetariene şi nu numai. Dar să vorbim cu cifre exacte. Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, o ceașcă de linte gătită conține peste 17g de proteine, iar o ceașcă de năut conține aproximativ 15g de proteine. Să ne facem o idee ce înseamnă asta – necesarul zilnic pentru o femeie este de 46g de proteine. Mai mult decât atât, 200g de iaurt conțin doar 11g de proteine, iar o ceașcă de lapte conține 8g de proteine. Destul de impresionant pentru micile noastre legume, nu-i așa?
În al doilea rând, nu conțin grăsimi saturate, despre care știm că sunt un pericol real pentru sănătatea inimii și a arterelor.
Și, de parcă nu ar fi suficient, leguminoasele ajută totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și reduc riscul apariției diabetului.
Cum ne ajută în dieta de slăbire lintea și năutul?
Una dintre cele mai importante proprietăți este că, după o masă în care ai consumat linte sau năut, senzația de sațietate ține muuult timp. Consumul acestora ne taie pofta de gustări nesănătoase. Un studiu a arătat că indivizii care au consumat în medie 104g de năut pe zi, timp de 12 săptămâni, au consumat mult mai puțină mâncare nesănătoasă, comparativ cu un alt grup care nu a mâncat năut.
Atât lintea, cât și năutul aduc în organism un cocktail de nutrienți. Iar aportul de fibre, vitamine și minerale, calciu, magneziu și vitamina C ne dau plusul acela de energie de care avem nevoie pentru a face față taskurilor zilnice.
Ce vedete iubesc lintea și năutul?
Ca orice aliment care contribuie la siluetă, fiind și sănătos totodată, lintea și năutul fac parte din meniul regulat al celebrităților. Vedete cu un corp de invidiat și care zici că au descoperit secretul tinereții fără bătrânețe, precum Cher, Demi Moore sau Kate Hudson au recunoscut că iubesc aceste leguminoase. Trebuie să aibă un motiv întemeiat, nu?
Cum ar fi să mai spunem că alimentele minune au și un preț mai mic decât numărul de calorii pe care îl conțin? Așa că… tu de când începi dieta?