Ghimbirul – benefic în dietă, savuros în preparate, excelent pentru sănătate!

Ghimbirul este un condiment folosit în special pentru a da savoare rețetelor. Puțini știu însă că acest condiment are o mulțime de beneficii pentru sănătate.ghimbirulGhimbirul se găsește în supermarket sub formă de rădăcină, proaspăt, dar și la pliculeț sub formă de pudră. Ambele pot fi folosite cu încredere în prepararea rețetelor favorite, însă cel proaspăt este mult mai aromat și conține mai multe vitamine.

Rădăcina de ghimbir este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru și magneziu, vitaminele B6, C si D. Pe lângă acestea, rădăcina de ghimbir conține și uleiuri esențiale precum gingerol, zinghiberina, zinghiberol, felandren, borneol, cineol. De asemenea, mai conține fenoli, amidon, mucilagii și rășini, potrivit csid.ro.

Cum adaugi ghimbirul în preparatele culinareghimbirul

Ghimbirul poate fi folosit sub formă de pudră sau rădăcina proaspăta pentru a da savoare sosurilor sau pentru marinarea cărnurilor. Eu mai folosesc rădăcină de ghimbir rasă, sau tăiată mărunt, în diverse salate.

Ghimbirul, benefic pentru sănătate

Ghimbirul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta are efect de calmare a tusei și combatere a răcelii. În plus este un bun antialergic, fiind indicat persoanelor ce suferă de alergii. Mai mult, stimulează arderile, fiind indicat în diete.

Proprietățile ghimbirului nu se opresc însă aici. Iată ce alte beneficii are pentru sănătate:

  • ajută în lupta împotriva cancerului și previne apariția acestuia
  • previne apariția diabetului
  • are efect antifungic
  • previne și tratează ulcerul
  • diminuează durerile menstruale
  • combate senzația de greață
  • ajută la prevenirea atacurilor de cord
  • previne artrita reumatoidă
  • ajută la tratarea migrenelor, a osteoartritei, a durerilor de spate sau a crampelor musculare

Ghimbirul te ajuta sa slăbești

Ghimbirul este benefic pentru persoanele care sunt la dietă. Consumat sub formă de ceai, dimineața, suprimă pofta de mâncare.

Cercetătorii de la Universitatea din Columbia au descoperit că persoanele care au consumat zilnic ceai de ghimbir, la micul dejun, au avut un apetit mai scăzut, deoarece reduce pofta de mâncare. Astfel, acestora le-a fost mai ușor să urmeze o dietă spre deosebire de persoanele care nu au consumat ceai de ghimbir.

Ghimbirul ajută la accelerarea metabolismului, crescând astfel, în mod natural, cantitatea de calorii topite. În plus, crește nivelul pH-ului din stomac și stimulează enzimele ducând la absorbția rapidă a nutriților. În același timp, alimentele dăunătoare care pot provoca probleme digestive sunt eliminate mai rapid din organism.

Ceaiul de ghimbir

ghimbir

Ceaiul de ghimbir este benefic pentru sănătate și poate fi preparat foarte ușor. Acesta luptă împotriva răcelii și gripei, dar ajută și la arderea grăsimilor. Iată cât de ușor se prepară!

Ai nevoie de:

  • 5 cm de rădăcina proaspătă de ghimbir
  • lămâie
  • miere

Spală bine rădăcina, curăță-i coaja și rade-o prin răzătoarea mare. Pune la fiert un litru de apă și când dă în clocot adaugă ghimbirul. Lasă-l să clocotească timp de un minut, apoi stinge focul. Acoperă vasul și lasă totul la infuzat timp de 30 de minute. Strecoară ceaiul și adaugă peste acestea zeama de la o lămâie și puțină miere.

Îl poți servi cu felii de lămâie și poți adăuga o frunză de mentă. Îi va da o aromă mai bună.

Ceaiul de ghimbir ajuta la:

  • Combaterea disconfortului digestiv prin îmbunatățirea absorbției de substanțe benefice din alimente și prevenirea supraalimentației.
  • Consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariția diareei, a flatulențelor, a balonării și a indigestiei datorită substanțelor din compoziția sa, care tonifiază musculatura tractului digestiv, și împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale, scrie csid.ro.

Contraindicații

Deși are o mulțime de beneficii, ghimbirul are și contraindicații. Iată când trebuie sa eviți consumul ceaiului de ghimbir:

  • Dacă suferi de afecțiuni renale (ghimbirul poate agrava problemele existente)
  • Persoanele diabetice trebuie sa evite ceaiul de ghimbir, deoarece acesta poate reduce drastic zahărul din sânge ducând la hipoglicemie.
  • Femeile gravide trebuie sa consulte un medic înainte de a consuma ghimbir pentru combaterea grețurilor.

Citește și:

Hidratarea, cea mai mare provocare pentru mine! Este o provocare și pentru voi?

4 schimbări rapide pentru o viață mai frumoasă și mai sănătoasă

Dieta fără restricții (mari), cheia succesului

Surse foto: pxhere.com

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

7 Comments

  1. Cosnum destul de mult ghimbir, dar nu pot spune ca mananc mai putin :)) desi as vrea! In schimb, simt ca am mai multa energie. Il consum cel mai des in sucuri naturale sau in ceai. Si inca ceva, nu-mi place pudra. Ghimbirul sub forma de radacina mi se pare cel mai eficient!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.