Oboseala cronică, o problemă tot mai frecventă! Cum te afectează și cum o poți evita

Trăim într-o eră a vitezei. Într-o era în care totul se rezumă la job, la nevoia de a face bani, la ore în șir petrecute peste program, iar când în sfârșit avem puțin timp liber ne gândim tot la muncă.

oboseala cronica - burnout sindrom

Din păcate tot mai mulți tineri, și nu numai, au un stil de viață haotic: se trezesc devreme, fug repede la serviciu, uită să ia micul dejun, prânzul, dacă au timp îl iau pe fugă, dacă nu se mulțumesc să ronțăie ceva de la automatul de pe hol, apoi, după terminarea programului de muncă, fug la sală, la cursuri de perfecționare, ajung seara târziu acasă, mănâncă din nou ceva pe fugă, mai muncesc suplimentar, de acasă, apoi când nu mai reușesc să-și țină ochii deschiși merg la culcare. Iar pentru a rezista cu acest stil de viață alert cei mai mulți consumă energizante și cafea la greu. 

Trăim într-o eră în care oboseala își spune cuvântul, deoarece suntem într-o goană continuă, după cum spunea și Cabral, nu de mult într-o postare intitulată sugestiv “Stai, mă!” ce trebuie să ne pună pe gânduri. Nu este de mirare că tot mai multe persoane ajung să sufere de oboseală cronică, cunoscută și ca sindromul burnout care, din păcate, este tot mai frecvent în zilele noastre.

Ce este oboseala și cum ne afectează

Oboseala este un stimul care îl anunță pe om să o lase mai moale și să se încarce. Aceasta este lipsa energiei și vine ca un semn de reîncărcare prin somn, mâncare și calmare.

În opinia psihologului Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, din cauza tehnologiei tot mai avansate din zilele noastre, oamenii obosesc tot mai mult mental, și tot mai puțin fizic, pentru că mintea lor este din în ce mai solicitată. Astfel, mentalul fiind obosit, va îngreuna sau încetini și funcțiile fizice. Până și mâncarea se digeră mai greu la un mental aglomerat.

“Prin celulele sale puse cap la cap, peste 50 de trilioane la număr, care se luptă secundă de secundă pentru bunăstarea noastră fizică și psihică, corpul uman este precum o baterie, formată din mici acumulatori, care se poate descărca precum telefonul mobil. Dacă este folosit multilateral și în exces, bateria se termină mai repede, iar dacă nu găsim momente când să ne încărcăm bateriile, corpul nostru va ceda. Cantitatea de energie din corp este incorect distribuită și, mai rău, nu este colectată în mod corespunzător pentru că nu este un scop mai mare decât munca exterioară. Acești acumulatori apar descărcați sub forma oboselii pe care o avem după o zi cu mai multe evenimente fizice, emoționale sau procese psihice. Oboseala este resimțită, omul doarme și își revine”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

oboseala cronica - burnout sindrom

Cum să ții oboseala sub control

Oboseala nu trebuie ignorată! În timp, oboseala acumulată în exces duce la apariția sindromului burnout și la apariția unor probleme de natură psihică și emoțională precum depresie, retragere socială sau anxietate și până la apriția unor probleme grave de sănătate precum: alergii, hipertensiune, boli cardiace, ulcer și chiar cancer.

Pentru a ține oboseala sub control, psihologul Alexandru Pleșea, îți recomandă zece metode prin care să te relaxezi și să te încarci de energie:

 1. Evită mișcările fizice nenecesare (de ex: sportul doar ca să arați bine).
 2. Evită să te gândești aiurea, adică să stai în iluzii.
 3. Evită să te vezi cu oameni doar de dragul plăcerii.
 4. Evită să iei lucrurile personal.
 5. Evită să vorbești cu tine, prin dialog interior.
 6. Caută soarele și energia lui, eventual să te uiți și la el.
 7. Caută să vorbești doar despre ce contează, nu să pierzi vremea vorbind.
 8. Caută să dormi și mănânci doar cât este necesar.
 9. Caută trăirile, emoțiile pe care tu le vrei, nu cele care vin din afară.
 10. Caută să nu trăiești/gândești/funcționezi în extreme: bine – rău, cald – rece, pozitiv – negativ etc.

„Verificând aceste lucruri, oboseala se poate transforma, într-un anumit ritm, în energie, iar aceasta o poți folosi spre lucrurile care îți sunt ție utile sau frumoase în viață”, conchide psihologul Alexandru Pleșea, psihoterapeut, hipnoterapeut și trainer în programare neuro-lingvistică. 

Pe lângă sfaturile psihologului, eu aș mai adăuga câteva sfaturi care te vor ajuta să te eliberezi de stres și să eviți apariția sindromului burnout:

 • Renunță la persoanele negative din viața ta – prieteni, rude, cunoștințe cu care te vezi ocazional sau des, dar a căror companie nu-ți face bine.
 • Petrece mai mult timp în natură
 • Mergi în vacanță cel puțin o dată pe an
 • Rezervă-ți timp pentru activități recreative – citește o carte, uită-te la un film, cheamă-ți prietenii în vizită și jucați jocuri de societate, etc. Fă orice îți face plăcere.

Tu cum reușești să ții oboseala și stresul sub control?

oboseala cronica - burnout sindrom

Citește și:

Surse foto: pixabay.com

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.