Hipnoza te ajută să slăbești! Cum funcționează și de ce este utilă

Știu! Poate părea ireal, dar hipnoza chiar te ajută să slăbești! Am menționat în articole anterioare că starea psihică are un mare impact asupra vieții noastre, dar și asupra obiceiurilor alimentare. Depresia, anxietatea, stresul, sunt doar câteva dintre problemele pe care de multe ori nu le conștientizăm, dar care duc în cele din urmă la obezitate.

hipnoza - slabit

Și asta se întâmplă deoarece nu acordăm importanță alimentației, mâncăm pe fond emoțional sau pentru a umple un gol, ori pur și simplu pentru facem alegeri nesănătoase pentru a ne răzbuna pe noi înșine.

De multe ori, traumele, pe care nu ni le mai amintim sau pe care nici măcar nu le percepem ca fiind traume sunt atât de adânc înrădăcinate încât vizitele la psiholog pot fi inutile. Aici intră în schemă hipnoza, care ne ajută să conștientizăm ce se întâmplă cu adevărat cu noi și să ne „amintim” acele lucruri pe care le credeam uitate, dar care în realitate sunt foarte bine ascunse într-un sertar al creierului pe care, inconștient, nu vrem să-l mai deschidem.

Și cum trăim într-o lume în care stresul este la ordinea zilei, iar tentațiile culinare la orice colț de stradă, nu este de mirare că obezitatea reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă întreaga omenire la ora actuală. În plus, studiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că 39% dintre adulții planetei sunt supraponderali, în timp ce 13% sunt chiar obezi. Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea.

Specialiștii în domeniul sănătății susțin că motivele principale care conduc la îngrășare sunt apetitul crescut, tahifagia (acțiunea de a mânca prea repede), predilecția pentru dulciuri, mâncatul compulsiv și sedentarismul.

De ce ne îngrășăm?

Oamenii, care încearcă să slăbească, de multe ori cred că mâncarea în sine este problema. În cele mai multe cazuri oamenii se îngrașă deoarece mănâncă mai mult decât le este necesar și folosesc alimentele drept medicamente pentru a potoli dureri sufletești și suferințe interioare; și desigur, ca și în cazul medicamentelor, există un beneficiu secundar – starea (atât de scurtă și trecătoare) de confort emoțional obținută în urma episodului de mâncat exagerat sau nesănătos.

“În spatele apetitului crescut, a dorinței nestăvilite pentru zahăr și dulce și a sedentarității, de cele mai multe ori se află cauze profunde iar pentru a rezolva problema mâncatului excesiv trebuie identificate și eliminate toate aceste motive ascunse. Mâncatul excesiv – la fel ca și fumatul sau consumul de alcool – este un rezultat al unui stres interior în urma căruia alegem excesele pentru că nu știm cum să reacționăm, cum să gestionăm diferit situația stresantă cu care ne confruntăm”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză

hipnoza - slabit

Mâncatul excesiv, o adicție

Tot mai multe studii și cercetări atribuie mâncatului compulsiv și episoadelor de “binge eating” (mâncat excesiv) același caracter ca și adicțiilor propriu-zise: droguri, fumat, etc. De altfel, consumul exagerat de zahăr și dulciuri a fost recunoscut deja de multă vreme ca fiind un comportament adictiv.

“Ce poți face pentru a remedia această problemă din ce în ce mai serioasă? Poți începe prin a te întreba „ce îmi doresc cu adevărat când poftesc la asta?” Poate fi vorba despre insecuritate, pot fi problemele din relația cu partenerul, sau poate te simți obosit, suprasolicitat sau anxios. Iar dacă nu este vorba despre acestea, atunci, oricum, este cu siguranță vorba despre imaginea de sine (aspect 100% psihologic). De asemenea, poți să îți acorzi câteva secunde de conștientizare înainte de a te înfrupta din farfuria respectivă, secunde în care să te observi – nu cumva îți este sete? Sau poate te simți plictisit, stresat, îngrijorat, abandonat, etc.?”, declară psihologul Angela Nuțu.

Care este cea mai eficientă metodă pentru a slăbi?

Există cu siguranță nenumărate modalități de a obține rezultatele dorite. Unele se folosesc de diete, combinate sau nu cu activități sportive, produse naturiste, programe de gimnastică, post sau meditații. Nu există o singură modalitate care să fie “cea mai cea” pentru toată lumea, din simplul motiv că fiecare om este diferit.

Însă, potrivit specialistului, cea mai mare greșeală pe care o facem atunci când vrem să slăbim este că, în goana după rezultate imediate, alegem metoda care ne pare cea mai rapidă, însă ignorăm exact ce este cel mai important – cauzele care au condus la apariția kilogramelor în plus. Ajungem astfel ca în cel mai bun caz să reușim să obținem doar rezultate pe termen scurt.

“Asistăm în mod regulat la apariția unor diete miraculoase, care, chiar dacă reușesc să ofere unele rezultate pozitive, acestea sunt de cele mai multe ori efemere, iar efectul yo-yo lovește necruțător. Un demers reușit pentru a putea pierde din greutatea corporală trebuie neapărat să înceapă cu o schimbare interioară. Dietele și sportul sunt acțiuni exterioare pe care le impui asupra corpului tău, însă atâta timp cât tu nu lucrezi cu mintea și cu resursele tale interioare, inevitabil te vei întoarce la punctul de unde ai pornit”, declară psihologul Angela Nuțu.

Mulți oameni au slăbit prin… hipnoză

Hipnoza este metoda revoluționară și extrem de eficientă care nu îți garantează că vei scăpa de kilogramele în plus peste noapte, însă cu siguranță te va ajuta să-ți schimbi crezurile și dorințele necontrolate de a mânca; asta pentru că hipnoza nu lucrează cu mintea conștientă, ci acționează la nivel subconștient – acel nivel al crezurilor, al emoțiilor și al credințelor noastre.

hipnoza - slabit

“În subconștientul nostru sălășluiesc atât pattern-urile disfuncționale care ajută la creșterea în greutate, cât și motivația și resursele care ne pot elibera și ne pot orienta pe calea reușitei. Hipnoza este o metodă deja extrem de folosită în Occident și s-a dovedit că are foarte mult succes pentru mulți oameni care s-au luptat cu kilogramele în plus, fiind un element care a declanșat un “regim de slăbire” permanent, deci de fapt un stil de viata sănătos. Hipnoterapia pentru pierdere în greutate te ajută să faci ca lucrurile să funcționeze pentru tine și nu împotriva ta, făcându-ți astfel obiectivele mai ușor de atins. Te ajută să descoperi și să elimini cauzele care te împing spre supra-alimentare, să construiești o nouă mentalitate motivată, să îți schimbi obiceiurile alimentare, având astfel mai multe șanse să slăbești ușor, oferindu-ți o încredere înnoită pentru a începe să te miști mai mult și să consumi alimente mai sănătoase”, explică psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

Totodată, psihologul atenționează că hipnoza nu elimină nevoia de a menține o dietă sănătoasă și a avea constant activitate fizică, ci dimpotrivă ne ajută să le integrăm cu ușurință printre obiceiurile noastre principale. Astfel, vom putea chiar să ne obișnuim cu mișcarea și să ajungem în punctul în care să ne placă exercițiul fizic sau alte activități care ajută la slăbit.

Citește și:

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *