Cum să-ți gestionezi stresul și anxietatea provocate de pandemia de coronavirus. Sfaturi de la experți

Pandemia de coronavirus ne-a prins pe toți nepregătiți. Ne-am trezit de pe o zi pe alta că trebuie să stăm acasă, departe de cei dragi, de familie, de prieteni. Pentru multe persoane viața s-a schimbat radical, iar noile provocări la care suntem supuși zilnic pot duce la stări de anxietate și de stres.

coronavirus

Pentru cei care ascultă știrile în continuu și urmăresc tot ceea ce se întâmpla în jurul lor, fără să ia o pauză de la acest lucru, stresul și anxietatea sunt și mai puternice.

Trăim poate, cea mai stresantă perioadă din istorie. Cel puțin pentru cei din generația mea care nu au prins nici măcar Revoluția, ca să nu mai spun de perioadele de război. Tocmai de aceea, medici din întreaga lume atrag semnale de alarmă privind starea de sănătate psihică a persoanelor care stau în izolare la domiciliu.

Acum, mai mult ca oricând, sănătatea noastră mintală ar trebui să fie o prioritate. Recunoașterea stresului și gestionarea acestuia sunt deosebit de importante astăzi, deoarece stresul cronic ne amenință starea de bine și slăbește capacitatea sistemului imunitar de a combate infecțiile. De asemenea, stresul poate avea un impact negativ și asupra sănătății fizice și psihice.

Poți să îți influențezi starea de spirit! Iată cum

“De-a lungul timpului, oamenii au evoluat în ființe sociale fiind înconjurați de familie, prieteni și grupuri cu interese comune care îi ajută să facă față factorilor de stres ce pot să apară și să-și gestioneze sănătatea mintală. Deși acum suntem în era digitală, unde tehnologia ne permite să rămânem conectați, ne dorim în continuare interacțiunea umană prin contact (îmbrățișare, strângere de mână) și întâlniri cu alte persoane, pentru a ne menține psihicul sănătos.”, declară Dr. Gary Small, profesor de psihiatrie și științe bio-comportamentale la UCLA și membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife.

Este adevărat că lumea reacționează diferit la stres, însă există modalități prin care, fiecare persoană își poate gestiona aceste stări. Iata cum îți poți gestiona stările de stres și anxietate în timpul pandemiei de coronavirus.

1. Identifică indiciile de stres

“Scrâșnitul dinților, creșterea în greutate, durerile de cap, modificări ale dispoziției, dureri de spate și de gât, nopțile nedormite sunt semnale că te confrunți cu o stare de stres. Identificarea acestor indicii te va ajuta să știi când este timpul să adopți anumite strategii pentru a-ți reduce stresul.”, ne sfătuiește Dr. Gary Small.

2. Cunoaște factorii declanșatori

“Dacă lucrezi de acasă sau urmărești știrile și te simți anxios, iritat sau întâmpini dureri de cap sau dureri de gât, este timpul să te ridici și să te deconectezi. Plimbă-te, ascultă muzică sau găsește un loc liniștit de relaxare. Toate acestea te pot ajuta să îți resetezi starea mintală și să te întorci la rezolvarea sarcinilor zilei.”, adaugă Dr. Gary Small.

3. Deconectează-te zilnic

“Planifică pe tot parcursul zilei pauzele de la muncă sau de la calculator, citirea sau ascultarea de știri, inclusiv din social media. A fi conectat la tot ce se întâmplă în jurul nostru 24 de ore pe zi poate duce la încordare mintală și anxietate. Fă-ți timp să te relaxezi participând la activități pentru a rupe monotonia zilei. Interacțiunea cu oamenii în care ai încredere pentru a vorbi despre sentimentele tale poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit.”, susține Dr. Gary Small.

4. Găsește o activitate creativă

“Petrece timp reconectându-te cu distracțiile care îți făceau plăcere sau găsește o nouă activitate sau hobby. Concentrarea pe ceva inedit te poate ajuta să te relaxezi și să te energizezi. Ia în considerare încercarea unei rețete noi pentru gătit, mersul pe jos, curățenia de primăvară sau participarea la un antrenament online pentru a reduce stresul și pentru a te ajuta să te simți mai revigorat.”, spune Dr. Gary Small.

5. Respiră pentru relaxare

“Respirația naturală implică diafragma. Când respirăm folosind diafragma, stomacul nostru se extinde pe măsură ce inspirăm și se aplatizează când expirăm. După un timp, uităm să respirăm corect și tindem să ne folosim pieptul și umerii, ceea ce poate duce la respirații scurte și superficiale și crește astfel stresul și anxietatea. Nu există un timp mai bun ca cel prezent pentru a începe să lucrezi la respirația ta. Pentru început, găsește un loc liniștit unde să te întinzi. Pune o mână pe piept și cealaltă pe stomac. Când ești gata, inspiră încet. Ar trebui să simți stomacul că se extinde, iar când expiri, pieptul ar trebui să coboare. Exersează respirația de relaxare timp de 20-30 de minute zilnic pentru a-ți reduce nivelul de anxietate și a susține o stare de calm.”, ne sfătuiește Dr. Gary Small

6. Nu uita să faci mișcare

“Menține-te activ. Găsește o activitate de recreere care îți place. Exercițiul fizic îmbunătățește starea generală de sănătate și starea de bine și este o modalitate foarte bună de a combate stresul. Atunci când faci exerciții fizice, se eliberează endorfine, substanțe chimice care ajută la reducerea percepției durerii și la îmbunătățirea stării de spirit. Exercițiile fizice regulate ajută, de asemenea, la îmbunătățirea calității somnului, ceea ce la rândul său reduce stresul și oboseala. Dacă ai o brățară fitness, stabilește-ți zilnic un obiectiv de 10.000 de pași. Acesta te va ajuta să te menții motivat și îți va da un sentiment de împlinire.”, adaugă Dr. Gary Small

7. Ține legătura cu prietenii și familia

“Menținerea legăturii cu familia și prietenii este esențială. S-ar putea să fii izolat fizic, dar asta nu înseamnă că trebuie să pierzi legătura cu ceilalți. Încearcă să contactezi zilnic persoanele care sunt importante pentru tine folosind social media și videoconferințe sau telefonând.”, declară Dr. Gary Small.

8. Păstrează rutina

“În mijlocul schimbărilor pe care nu le poți controla, rămâi consecvent cu activitățile de care te ocupi. Dacă lucrezi de acasă, stabilește-ți o rutină zilnică. Acționează ca și cum mergi la serviciu. Trezește-te la ora la care o făceai în mod normal și îmbrăcă-te în haine în care să te simți bine. Nu trebuie să porți un costum clasic, ci ținute casual. De asemenea, alege un spațiu de birou unde să nu fii deranjat pentru a putea să rămâi concentrat și nu uita să iei pauze regulate pe tot parcursul zilei pentru a te relaxa. Multe persoane care lucrează de acasă tind să rămână lipite de birourile lor și sunt mai puțin active. A lua pauze pe tot parcursul zilei așa cum ai face în mod normal la serviciu îți va oferi un sentiment de control și normalitate.

Este important să ne amintim că stresul este comun, reduce productivitatea și amenință starea de bine fizică și psihică. Informarea și dezvoltarea tehnicilor de combatere a stresului te vor ajuta să gestionezi și să ieși mai puternic la finalul acestei perioade.”, conchide Dr. Gary Small.

Dr. Gary Small este membru al Comitetului Consultativ în Nutriție din 2011. A scris peste 500 de lucrări științifice și a primit numeroase premii și onoruri, inclusiv „Premiul Senior Investigator” de la Asociația Americană de Psihiatrie Geriatrică și „Premiul Weinberg „pentru Excelență în Psihiatrie Geriatrică de la Asociația Americană de Psihiatrie. Small este profesor de psihiatrie și științe bio-comportamentale, profesor Parlow-Solomon privind îmbătrânirea la David Geffen School of Medicine la UCLA*, director al UCLA* Longevity Center și director al Diviziei de Psihiatrie Geriatrie la Semel Institute for Neuroscience & Human Behavior .

* Universitatea din California ca și politică nu susține produse sau servicii specifice. Mențiunile de acreditare Small sunt doar în scopuri de identificare.

Photo by cottonbro from Pexels

An enthusiast dreamer, writer, and blogger who loves cats, coffee and rainy days!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.