Bună!
Eu sunt Andreea. În viața de zi cu zi sunt editor. Îmi place să scriu. Orice… sau aproape orice. Emotivă fiind (trebuie să lucrez intens la acest aspect) îmi este mai ușor să-mi găsesc cuvintele în acest mod decât vorbind în fața publicului.
Când nu sunt la muncă îmi place să visez cu ochii deschiși, să citesc, să mă uit la seriale. Dar cel mai mult îmi place să-mi petrec timpul alături de animalele mele de companie. Mă ajută să mă descarc instant și să-mi regăsesc echilibrul de care am nevoie. Mi se întâmplă des să deschid laptopul pentru a citi articole, bloguri și apoi încep să scriu. De cele mai multe ori scriu pentru mine. Pentru a mă relaxa. Alteori scriu articole pentru blog.
Am decis să pornesc acest blog deoarece, de când mă știu, vreau să slăbesc. Însă nu am vrut să fie doar despre slăbit, ci despre un stil de viață sănătos cu tot ce cuprinde această noțiune (de la o hrană echilibrată, la hidratare, la echilibrul interior și până la obiceiurile zilnice care ne afectează viața fără să ne dăm seama).
De-a lungul anilor am ținut numeroase diete de pe net. Eram în perioada liceului, nici nu aveam internet acasă, dar știam că trebuie să slăbesc. Și pe atunci nu aveam un surplus mare de greutate. Doar 5-6 kilograme în plus. Știam doar că vreau să scap de ele pentru a arăta la fel de bine ca restul colegelor. Atunci nu știam nici despre efectul YO-YO, nici despre ce înseamnă cu adevărat nutriția sau ce înseamnă să mănânci sănătos. Cu atât mai mult nu știam care este diferența dintre a mânca sănătos și a mânca echilibrat. Despre asta am aflat mult mai târziu. Câțiva ani buni mai târziu, timp în care mi-am dat metabolismul peste cap.
Acum, după mulți ani în care am ținut fel și fel de diete, m-am înfometat, m-am enervat, mi-am pierdut speranța, am abandonat orice tentativă de a slăbi, apoi am luat-o iar și iar de la capăt, mi-am dat seama că dietele nu sunt pentru a slăbi. A mânca sănătos nu îți garantează că vei slăbi, iar înfometarea cu atât mai puțin. A durat câțiva ani să învăț toate aceste lucruri. Am citit mult, am urmărit nutriționiști și orice alte articole îmi cădeau în mână și, datorită jobului, am avut și posibilitatea de a participa la conferințe cu medici care mi-au confirmat informațiile aflate. Și anume, nu trebuie să te înfometezi pentru a slăbi! Nu trebuie să elimini carbohidrații complet din alimentație, ba din contră, carbohidrații sănătoși trebuie să se regăsească zilnic în meniu.
Am avut norocul să ajung într-un club de wellness (la doi ani după ce am început acest blog), unde am aflat că pentru a slăbi ai nevoie de un program personalizat. Fiecare persoană, în funcție de rezultatele pe care dorește să le obțină, are nevoie să consume un anumit număr de calorii zilnic, un anumit număr de proteine, de fibre, de grăsimi sănătoase, etc. Urmez programul de la finalul lunii ianuarie 2020 și, tot de atunci nu am mai cunoscut senzația de foame. DELOC! Nu am fost niciodată mai sătulă, nu mai am pofte, nu mai ronțăi între mese alimente nesănătoase și am slăbit mai ușor ca niciodată. Ba mai mult, am energie, nu mai beau cafea (înainte depășeam jumătate de litru în unele zile) și mi-am schimbat complet stilul de viață (alimentație, hidratare, programul de somn și lucrez intens și la setarea mentală – să fiu mai zen, mai pozitivă, etc.).
Motivată de experiența mea de-a lungul anilor, de evoluția pe care am avut-o și mai ales de experiențele pe care le trăiesc, îmi doresc să împărtășesc cu voi reușitele și eșecurile mele (pentru că da, cu toții o dăm în bară uneori, iar ăsta nu-i un capăt de lume). Poate în acest fel voi nu veți repeta aceleași greșeli ca mine, sau cel puțin nu veți greși la fel de mult.
„Greșeala este mama învățăturii”, spune o vorba românească. Și așa este. Cel mai bine învățăm din greșeli – ale noastre sau ale celor din jur. Tocmai de aceea îmi doresc ca alte persoane să nu repete greșelile mele. Să ocolească pe cât posibil dietele de pe net și să lucreze la schimbarea obiceiurilor zilnice, pe care să le mențină apoi toată viața. Pentru că, în cele din urmă, a fi sănătos și a fi slab, înseamnă să lucrezi zilnic la tine, nu doar până obții rezultatul dorit. Dacă după aceea te întorci la obiceiurile pe care le aveai înainte, vor reveni și kilogramele în plus din acea perioada, sau poate chiar mai multe. Iar asta o știu cel mai bine din experiența mea.
Ține minte! Niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare în viața ta! Începe cu pași mici și, în timp, vei ajunge să faci pași de uriaș. Iar asta este valabil pe toate planurile!